EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ББР дава контра-гаранция по COSME

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР дава контра-гаранция по COSME

mail14:42 | 14.11.2016прегледи 1784 коментарикоментари 0


Българска банка за развитие (ББР) подписа ново споразумение за издаване на контра-гаранция с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Целта е да се улесни достъпът до дългосрочно и нисколихвено финансиране на фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите.

Програма COSME се реализира с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „Плана Юнкер“. Това е вторият подобен договор, подписан от ЕИФ с българска банка, и първият по програма COSME за ББР.

Споразумението ще позволи на държавната банка да надгради успешно стартиралата през 2015 г. програма за индиректно финансиране на микро, малки и средни предприятия „НАПРЕД“. Благодарение на Програма COSME ББР ще има възможност да покрива вече до 60% от риска по кредитите на търговските банки, с които ще си партнира. По този начин ще се намалят изискванията за предоставяне на обезпечение от страна на бизнеса и ще се даде възможност за поемане на повече риск от страна на финансиращите институции.

С гарантирания по програма COSME ресурс банките-партньори на ББР ще могат да отпускат инвестиционни и оборотни кредити, банкови гаранции, както и револвиращи заеми. Максималният размер на отпусканите кредити ще е до 150 000 евро, а лихвеният процент ще е ограничен до 6%. Срокът за погасяване ще е от 1 до 10 години.

Планира се до края на 2016 г. да бъдат избрани търговските банки, с които ББР ще работи по новата он-лендинг програма. Първите заеми се очаква да бъдат отпуснати в началото на март 2017 г.

ББР е единствената българска банка, която предоставя индиректно (он-лендинг) финансиране на търговските банки. От лятото на 2015 г. до края на октомври 2016 г. чрез он-лендинг програми на ББР е осигурила нов ресурс за микро, малкия и среден бизнес в размер на над 172 млн. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg