EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Б.Б. се скара на немски компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Б.Б. се скара на немски компании

mail17:45 | 26.05.2010прегледи 998 коментарикоментари 0


Очаквам германските фирми да работят така, както работят в Германия, а не хората да се оплакват от надписани сметки за ток и от изгорели телевизори, коментира по време на делови обяд, организиран от Българо-германската търговска камара министър-председателят Бойко Борисов."С какво обидихме многоуважаваните електроразпределителни дружества? Помолихме ги да работят като в техните държави", заяви той. Премиерът призова и присъстващия на срещата представител на Е. ON да отговори на критиките, отправени към дружествата от страна и на бизнеса. Орлин Димитров от фирмата посочи, че дружеството ще коментира всички въпроси едва, след като станат ясни резултатите от разпоредената от кабинета проверка. "Отговорът бе задълбочен, точен и изчерпателен", бе ироничен Борисов. Според него виновник за поведението на енерго-разпределителните дружества е ДКЕВР, която не е реагирала на време и е позволявала сключване на договори с преотстъпване на дейности. До две седмици проверката на ЕРП вероятно ще приключи и след това резултатите ще бъдат връчени на дружества. Аз лично ще искам да видя как ще си подобрят дейността, коментира Борисов.
Не сме заслужили с нищо това, че сме платили, а стотици хора стоят по опашки и недоволстват от правителството, коментира премиерът по отношение на ангажимента на фирмата "Сименс" по изработването на новите документи за самоличност.  
На въпрос от представители на германски фирми, които изкупуват зърно, какво прави правителството за пресичане на опитите фиктивни фирми да прибират ДДС, той отбеляза, че се работи усилено, но призова представителите на бизнеса да бъдат внимателни, когато подбират партньорите си. В последните седмици стигнахме до доста високи нива при измамниците с ДДС, обобщи той.
Борисов отбеляза, че се стига до извършителите, но обикновено те са или роми, или такива хора, които ще се чувстват по-добре в затвора, а парите вече са
прибрани. Министър-председателят добави, че правителството е готово да прави проверки и да консултира фирми, които потърсят помощта му в това отношение.
От страна на бизнеса поискаха да има законова промяна, която да възпрепятства продажбата на фирми, извършили данъчни нарушения, умишлени фалити, и имат задължения към бюджета или към други търговци. Ако има добра практика в Европа - предложете ни я, подкани ги Борисов.
На въпрос дали ще бъде реконструиран пътят Асеновград-Смолян, чието състояние е пречка за бизнеса, министър Росен Плевнелиев обясни, че отсечката е част от програмата "Транзитни пътища-5", която се финансира чрез държавен инвестиционен заем, по линия на ЕИБ. В последните девет месеца подготовката на някои от тези проекти е ускорена, като в това число влиза и пътят Асеновград-Смолян.
Има строително разрешение, избрани са надзорна фирма и изпълнител, и в следващите две-три седмици ще бъде направена първата копка, обеща Плевнелиев.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg