EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу вероятно ще назначи Кунева в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу вероятно ще назначи Кунева в Брюксел

mail14:58 | 15.12.2009прегледи 632 коментарикоментари 0


Има вероятност Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК да назначи досегашния български еврокомисар Меглена Кунева за ръководител на Бюрото на съветниците по европейски политики на (Bureau of European Policy Advisers), съобщава френското издание "Ла Летр дьо Експанзион" от групата "Експрес", цитиран от DW.
Както е известно премиерът Борисов номинира за нов еврокомисар външния министър Румяна Желева.
„Има слухове и съмнения около определени комисари и те касаят кандидатите на България и Унгария“, каза на брифинг днес в Брюксел Даниел Кон-Бендит, лидер на зелените в ЕП, предаде БНР. Бендит допълни още че „Зелените” си запазват правото да зададат съответните въпроси.
Изявлението му идва в момент, в който вече се знае, че Румяна Желева ще трябва да се яви на изслушване пред три парламентарни комисии. Една от тях, тази по развитието, е председателствана от представител на „Зелените” - Ева Жули от Франция.
Лидерът на Европейската народна партия Жозеф Доул заяви, че Желева е обект на нечестни атаки и че ще направи всичко възможно тя да не бъде отхвърлена при предстоящите изслушвания. Доул заяви, че е чул за слухове, свързани с нея, но, в неговата партия не работят със слухове. "Аз лично нямам намерение да я питам за дейността на съпруга й, но според мен, ако има слухове, трябва да им се отговори и да се разкрие всичко," каза лидерът на най-голямата партия в ЕП.
Слуховете касаят съпруга на Желева – Красимир Желев, който е управител на клона на Централната кооперативна банка (ЦКБ) в Бургас, част от варненския конгломерат ИМ.
Същевременно стана ясно друго назначение на премиера. Съветникът на министър-председателя Борисов по външнополитическите въпроси Радослав Точев е назначен за генерален консул на България в Ню Йорк, съобщи в. Сега.
За същия пост предишното правителство възнамеряваше да назначи Атанас Папаризов, но новият кабинет отмени част от дипломатическите назначения.
33-годишният Радослав Точев е завършил магистратура по международни икономически отношения в Париж. Бил е секретар по европейските въпроси в щаба на Саркози, назначен е за парламентарен секретар на френското икономическо министерство. През 2007  става технически съветник по европейските въпроси на финансовия министър Пламен Орешарски, изпратен от френското правителство.
За назначението на консулите не е нужна санкция на президента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159