EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу: Азербайджан подкрепя Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу: Азербайджан подкрепя Набуко

mail12:10 | 14.01.2011прегледи 717 коментарикоментари 0


Азербайджан е изразил на Европейския съюз подкрепата си за газопровода Набуко, предназначен да доставя газ от Централна Азия за Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес.
"От политическа гледна точка е ясно, че ЕК подкрепя Набуко и след разговор с президента на Азербайджан разбрах, че тази страна също подкрепя проекта", изтъкна Барозу, който е на посещение в Баку като част от усилията на ЕК за осигуряване на газови доставки за Европейския съюз.
Проектът Набуко с дължина 3300 км и капацитет 31 милиарда куб. метра газ годишно трябва да свърже от 2014 година газовите находища в Централна Азия и Западна Европа през Турция и Югоизточна Европа, заобикаляйки Русия. Съществуват обаче съмнения за възможностите му за достъп до достатъчно газови ресурси, поради което подкрепата на богатия на петрол Азербайджан е от огромно значение. Газовите резерви на страната възлизат на 2200 куб. метра, посочи вчера азербайджанският
президент Илхам Алиев.
Вчера Барозу подписа с Азербайджан споразумение, ангажиращо Баку да доставя дългосрочно газ на ЕС.
Декларацията за Южния газов коридор, която бе подписана вчера между Азербайджан и Европейския съюз, е "много важен документ", отбеляза Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Азербайджан и ЕС се нуждаят от общ коридор за доставка на енергийни суровини от Каспийския регион до европейския пазар.
Европа е най-големият потребител на газ и е много важно да се съгласуват търсенето и предлагането", отбеляза Барозу.
Подписаният документ е важен и за Азербайджан, тъй като дава възможност за излизане на нови пазари и развитие на газовата инфраструктура.
"При всички случаи печелят и двете страни", допълни Барозу.
"Туркменистан има дори още по-голямо значение за ЕС.
Туркменистан може да предложи на Европа сериозни количества газ, а ние можем да помогнем на страната в юридически и технически план да намери път за транспортиране на газа си на европейските пазари", посочи той предвид днешното си посещение в Ашхабад.
Южният енергиен коридор трябва да свърже газовите находища в Каспийския регион с европейските пазари и включва проектите за газопроводи Набуко, Турция-Гърция-Италия и Трансадриатическия газопровод.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg