EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Баркодът осиротя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Баркодът осиротя

mail09:00 | 27.12.2012прегледи 432 коментарикоментари 0


Норман Джоузеф Уудланд, създател на баркода, който революционизира търговията на дребно, почина на 91-годишна възраст, съобщават американски медии.
Уудланд създал десена със зеброви ивици, използван за съхраняване на информация, докато чертаел линии в пясъка на плажа в Маями преди 64 години, съобщи дъщеря му Сюзън Уудланд пред в. "Рекорд" в Ню Джърси.
Той и партньорът му Бърнард Силвър, който почина през 60-те години на миналия век, патентовали идеята си през 1952 г. и я продали на компанията за електроника Филко за 15 000 долара, разказа Сюзън.

Уудланд бил механико инженер и работел за Ай Би Ем около 35 години, а през 1987 г. се пенсионирал. Той бил част и от екип, който разработил лазерен скенер, способен да чете баркодове през 70-те години на миналия век, променяйки начина на пазаруване на американците.
Уудланд и Силвър, които преподавали в университета Дрексел във Филаделфия, започнали работата, довела до създаването на баркода, след като директор на верига супермаркети помолил за помощ за разработването на по-добър начин за следена на наличностите в склада. Уудланд, който е бивш скаут, се питал дали Морзовата азбука може да се използва за следенето на инвентара и започнал да чертае линии с различна дебелина в пясъка при посещение в Маями през 1948 г., разказва дъщеря му. В крайна сметка кодът възникнал в сегашния си вид като Универсален продуктов код и Уудланд спечели Националния медал за технологии през 1992 г.
Сюзан Уудланд отбеляза, че баща й стигнал до идеята за баркода много преди ерата на компютрите. "Той знаеше, че технологията не съществува в онзи момент, но ще се появи", заяви тя. Норман Джоузеф Уудланд починал в старчески дом в родния си град Ню Джърси в неделя от усложнения, свързани със заболяването му от Алцхаймер. Той бил погребан по-рано тази седмица. Уудланд е надживян от 61-годишната си съпруга, два дъщери, внучка и брат. /АФП/БГНЕС

 снимка:Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053