EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Банско стана собственик на ТЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банско стана собственик на ТЕЦ

mail08:35 | 08.09.2019прегледи 1092 коментарикоментари 0


Община Банско стана собственик на топлоцентрала в града. Тя получи модерното съоръжение без да плати лев - като дарение.

Топлоцентралата е строена от частна компания преди години. Постепенно към нея се свързват всички общински обекти - училища, детски градини, културни институции, църквата. От 2013 година фирмата изпада в несъстоятелност и се поема от банка-кредитор.

Общината държи 50% от абонатите, сред големите е и Заводът за телефонна апаратура, останалите са части клиенти.

С цялото си потребление от 3-3,5 мегавата всички абонати не можеха да покрият капацитета на централата от 10 мегавата. Преди година и половина започват преговори с банката - 2018 година съоръжението е дадено под наем за 1 лев, а тази година вече е дарено на общината, разказа в предаването „Хоризонт за вас“ кметът на Банско Георги Икономов.

Според него централата може да излезе на печалба, ако бъде използвана по-голяма част от нейния капацитет. Това обаче изисква милионни инвестиции, с каквито общината не разполага. Затова залага на разширяване на топлопреносната мрежа чрез проект, по който кандидатства съвместно с гръцка община. Предвидени са между 600 000 и 700 000 лв.

Икономов каза още, че хората и фирмите имат по-голямо доверие, когато общината е собственик на централата. Миналата година са се включили електротехникумът и полицията, както и много частни абонати са изявили желание.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg