EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Банковото лоби против Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковото лоби против Гърция

mail15:45 | 16.11.2012прегледи 683 коментарикоментари 0


Евентуално частично отписване на гръцки дълг, държан от институционните кредитори ЕС и МВФ не се разглежда, засега, заяви в Атина управляващият директор на Института за международни финанси (ИМФ- IIF) Чарлз Далара, препоръчвайки по-скоро намаляване на лихвите, предаде Франс прес.
По думите му евентуално отписване на дълг от официалния сектор, както направиха частните кредитори, може да се превърне в политическо гориво в цяла Европа. Засега не е дошъл моментът за това", изтъкна Далара, който ръководи базираната във  Вашингтон организация, представляваща най-големите банки на планетата.
"Това, което официалният сектор трябва да направи най-напред е да намали лихвите", които Гърция трябва да плаща - както по старите, така и за евентуални бъдещи заеми", препоръча Чарлз Далара, който през зимата договори с гръцкото правителство от името на частните банки доброволно отписване на част от суверенния й дълг (107 милиарда евро). "Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) трябва да постигнат правилно съчетаване на намаление на лихвите и продължаване на падежите", допълни той в изказване пред Съюза на гръцките банки.
"Дългът вече не е в сърцевината на проблема, акцентът трябва да се постави върху растежа", подчерта Далара, изтъквайки, че страната се нуждае най-вече от смекчаване на темпа на бюджетната си адаптация, за да й позволи да поеме глътка въздух и подем на икономиката й. Официалният сектор това са институционните кредитори на Гърция - еврозоната и МВФ - които се ангажираха да заемат на страната 240 милиарда евро от 2010 година след избухването на дълговата криза.
Чарлз Далара приветства в изказването си одобрения неотдавна пакет от икономии в Гърция, посочвайки, че той осигурява всеобхватна рамка за реформи, съобщи Асошиейтед прес. Той заяви, че гръцките правителства са показали впечатляващо желание да понесат краткосрочни лишения за дългосрочни придобивки, приемайки нови орязвания. Те бяха одобрени миналата седмица и са на стойност 13,5 милиарда евро.

 


Тагове: Гърция, банки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072