EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковият сектор в ЦИЕ остава привлекателен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковият сектор в ЦИЕ остава привлекателен

mail19:59 | 10.08.2009прегледи 674 коментарикоментари 0


Според изводите от най-новото проучване на икономистите на УниКредит Груп за развитието на банковия сектор на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) въпреки дните на предизвикателства, банковият сектор на региона остава привлекателен в дългосрочен план. Това съобщи българската пресслужба на банковата група.
Според проучването първите сигнали за възстановяване на световната икономика ще се усетят и от ЦИЕ, но икономическият растеж в региона ще остане под потенциала си.  
Международните финансови пазари вече са излезли от състоянието си на недостиг на ликвидност - в момента качеството на кредитите е основното ограничение.
Дългосрочните перспективи за развитието на банковия сектор на ЦИЕ остават непроменени, е посочено в проучването.
След значителния спад в икономическата активност през тази година, икономистите на групата предричат плавно възстановяване на икономическия растеж в региона от 1,1 на сто през 2010 г., което определено е позитивен сигнал, но все още далеч под потенциала на ЦИЕ. Потвърждава се и ясното разделение на страните, като тези от Централна Европа и Турция са по-добре подготвени да "уловят" вълната на международното възстановяване.
За икономиката на страните от ЦИЕ се е сбъднал сценарият за "твърдо приземяване", като в региона отчетеният спад на реалния БВП е по-голям дори от този в САЩ, откъдето тръгна световната криза. Добрата новина е, че като цяло за ЦИЕ възстановяването ще започне още от следващата година. Очакванията на анализаторите
от УниКредит са още от следващата година повечето страни в региона да излязат от "червения сектор" и да отчетат растеж на БВП.
България обаче ще бъде сред най-бавно възстановяващите се икономики, като през 2010 ще отчете годишен спад от 3 процента на БВП. По-голям ще е спадът единствено на икономиката на Латвия (3,9 на сто).   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127