EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкови трансфери на EU граждани остават тайни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкови трансфери на EU граждани остават тайни

mail15:08 | 11.02.2010прегледи 891 коментарикоментари 0


Европейският парламент блокира с ясно изразено мнозинство спорното споразумение между ЕС и САЩ за трансфер на данните от извършените банкови операции от граждани на ЕС, предаде Франс прес.
Споразумението беше договорено в рамките на борбата срещу тероризма.
С 378 гласа "против" и 196 гласа "за" ЕП упражни за първи път правото си на вето върху международните споразумения, предвидено в новия европейски договор - Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември миналата година.
Споразумението за трансфера на банковите данни беше прието в края на ноември от министрите на вътрешните работи на страните от ЕС. То позволяваше на САЩ да продължават да проследяват финансирането на терористични дейности, като използват за целта данните за извършени банкови операции от граждани на ЕС, които се съхраняват от базираната в Белгия фирма SWIFT. Около 8000 финансови институции използват мрежата за регистриране на данните от извършените банкови операции, изградена от тази фирма.
Миналата седмица Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи в ЕП изрази безпокойството във връзка със защитата на личните данни на европейските граждани и се обяви за нови преговори относно трансфера на банкови данни от ЕС на САЩ, като в тези разговори да участва вече и ЕП.
Преговорите би трябвало да доведат и до дългосрочно споразумение в тази насока, препоръча тогава парламентарната комисия.
САЩ, но и няколко европейски правителства, от няколко дни водеха кампания за спасяване на споразумението в досегашния му вид. Споразумението е смятано за изключително важно в борбата срещу тероризма.
       


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg