EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките – обект на интернет крадци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките – обект на интернет крадци

mail09:40 | 21.12.2011прегледи 807 коментарикоментари 0


Кражбите на данни в интернет все повече са насочени към финансови институции, банки и фирми. Това обясни Албена Спасова, председател на Международната академия за обучение по киберразследвания.
"Една от причините финансовите институции и фирмите да бъдат таргет за кражба на данни и "fishing" – измами е фактът, че там са съсредоточени голям брой потребители. От там престъпниците могат да получат голяма база данни", обясни Спасова. За това Международната академия за обучение по киберразследвания работи в много тясно сътрудничество с банките и финансовите институции, за да получи информация от тях какви са последните тенденции, които се наблюдават и да се формират програми за обучение на хората, които отговарят за риска.
"Тактиките остават едни и същи. Ако преди години киберпрестъпникът е седял зад вас, когато сте отивали към банкомата, за да може да ви открадне пин кода, сега той прави абсолютно същото нещо, само че с нов похват. Той използва една бот нет мрежа, която извършва динамичен "fishing" и краде много бази данни с цел да се генерират финансови облаги", добави тя.
Днес започва проект "Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността". Бенефициент е Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а партньорски организации са Пощенската и комуникационна полиция на Италия и Централната дирекция на съдебната полиция на Франция. Основната цел на проекта е свързана с насърчаване и развитие на координацията, сътрудничеството и взаимното разбирателство между правоохранителните, правоприлагащите органи и други национални и международни институции за превенция и борба с киберпрестъпленията.
Бюджетът на проекта възлиза на 91 852 евро, от които 73 482 евро /80% от общата сума/ са под формата на грант от Европейската комисия, и национално съфинансиране в размер на 18 370 евро.
Продължителността на проекта е 10 месеца, в този период е предвидено изпълнението на 2 компонента. Тяхното успешно реализиране ще допринесе за развиване на Националната платформа за борба с киберпрестъпленията. Проектът включва провеждането на обучения, семинари, обмен на знания, опит и добри практики, провеждането на широка медийна кампания за популяризиране на проблема и справянето с него, както и цялостна оценка на националното законодателство в областта на борбата с киберпрестъпността. Около 80 експерти, следователи, прокурори и съдии ще преминат обучение и квалификационни курсове за разследване и разкриване на киберпрестъпления и успешното наказателно преследване на извършителите. Петима служители от ГДБОП ще бъдат обучени от френските партньори за поддържане на Българската национална платформа. /БГНЕС

 


 


Тагове: интернет, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg