EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките уведомяват за промяна на лихвите задължително

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките уведомяват за промяна на лихвите задължително

mail14:20 | 07.07.2010прегледи 1207 коментарикоментари 0


Правителството одобри днес проект на промени в Закона за кредитните институции, съгласно изисквания на ЕС, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
За усъвършенстване на системата за надзор върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави от ЕС, проектът въвежда изискване за вземане на съвместни решения между компетентните органи при определяне на адекватността на консолидирания собствен капитал. В закона се определят условията, сроковете и редът за вземане на такива решения, както и механизмите за действие в случаите, когато не може да бъде постигнато съгласие между компетентните органи.
Законопроектът предвижда и създаването на надзорни колегии. Тяхната основна задача е да осигурят подходяща организация за обмен на информация и координация на действията на отделните компетентни органи при упражняването на текущия надзор и при възникване на извънредни ситуации. Колегиите ще съдействат и за ефективното разпределение на правомощията между компетентните органи. Така ще бъдат предотвратени дублирането на надзорни изисквания и ще се осигури по-добро взаимодействие между тях, пише в съобщението.
Проектът урежда подробно случаите, при които Българската народна банка трябва да създаде надзорна колегия и случаите, при които тя участва в такава колегия, създадена от друг компетентен орган, както и нейните права и задължения във връзка с ръководството или участието й в надзорни колегии.
За подобряване на сътрудничеството между компетентните органи на приемащата и изпращащата държава се предвижда възможност да бъде определен за значим даден клон, чрез който банка осъществява дейност в държава, различна от държавата, в която е лицензирана. Целта е да се даде възможност на компетентния орган на приемащата държава да получи достъп до цялата необходима информация за банката или банковата група, към която принадлежи клонът и която би могла да има съществено значение при упражняването на надзорните функции на този орган.
В проекта са определени критериите и редът за определяне на даден клон като значим и конкретните правомощия на компетентните органи на приемащата и изпращащата държава при сътрудничеството и обмена на информация.
С измененията в проекта се предвижда БНБ като орган, който осъществява надзор върху банките в страната, да отчита потенциалното въздействие на своите решения върху финансовата стабилност на другите държави от ЕС, в които съответните банки осъществяват дейност. Изискването подчертава потенциалното въздействие, което могат да имат актовете на надзорния орган в другите държави от ЕС, за което сътрудничеството между отделните компетентни органи е от ключово значение. Проектът дава и правна основа на участието на БНБ в Комитета на европейските банкови надзорни органи и спазването на неговите насоки в местната банкова система.
За подобряване на обмена на информация в проекта се урежда и изискването БНБ, когато е консолидиращ надзорен орган, да уведомява централните банки и органите, които осъществяват надзор върху финансовите пазари, финансовите институции и платежните системи в другите държави от ЕС при възникване на извънредна ситуация в България или друга държава от Общността, в която дружества от групата или финансовия холдинг имат седалище или е установен значим клон. БНБ ще им предоставя и цялата информация, която е съществена за упражняване на техните функции.
Изменя се обхватът на дейността по придобиване на вземания, извършвана от банките и финансовите институции, съгласно Приложение 1 на Директива 2006/48/ЕО. Подобрява се законовата уредба за защита на правата на банковите клиенти чрез въвеждане на изрично задължение за банката да уведомява депозанта, съответно кредитополучателя, при промяна на лихвите, а при кредитите - и при промяна на общите разходи, които засягат интереса на клиента.
Предвижда се законът да влезе в сила от 31 декември 2010 година. Държавите от ЕС следва да изготвят съответните актове за въвеждане на директивата в националните законодателства в срок до 31 октомври 2010 година.
Измененията, отразени в проектозакона, са в отговор на финансовата криза, която подчерта необходимостта от по-добра координация между компетентните органи с цел осигуряване на цялата необходима информация при осъществяване на възложените им функции и за запазване на финансовата стабилност в отделните държави в ЕС, се посочва в съобщението.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165