EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките няма да променят едностранно лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките няма да променят едностранно лихви

mail14:20 | 15.07.2010прегледи 1063 коментарикоментари 0


Банките няма да променят едностранно методологията за изчисляване на лихвения процент след сключването на договора за кредит, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за потребителския кредит. Предложението беше на председателя на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров /Синята коалиция/ и Стоян Мавродиев от ГЕРБ, който доскоро беше депутат. 
Това предложение би ограничило възможностите за произвол на банките само в началната фаза, смята Янаки Стоилов, но той оценява това, че кредитополучателят ще може да сравнява и да е сигурен, че договорът, който подписва, няма драстично да бъде
променен и кои показатели ще влияят на неговата лихва. Цвета Георгиева от "Атака" смята, че мерките са добри, но те едва ли ще решат проблемите с лихвения процент в България. 
Тя припомни, че "Атака" повдигна въпросът за въвеждане на държавна регулация на лихвените проценти. Няма нищо лошо в регулирането на банковия сектор, защото има монопол на банките, които си правят каквото си искат с потребителите, отбеляза Цвета Георгиева.
Депутатите решиха, че кредиторите трябва да публикуват на интернет страницата си текущия размер на използваните от тях референтни лихвени проценти и методологията си за определянето му. Кредиторът е длъжен да поддържа на сайта си и данни за размера на всички референтни лихвени проценти, които е определил.
За нарушение както на това изискване, така и на забраната за едностранна промяна на методологията за изчисляване на лихвения процент след сключване на договор за кредит ще се налага глоба в размер от 700 до 2000 лева за физическите лица и имуществена санкция в размер от 3000 до 8000 лева за едноличните търговци и юридическите лица.
Измененията влизат в сила един месец след обнародването им в "Държавен вестник".

 


Тагове: банки, лихви, закон
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg