EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките и лихвите - какво ще се случи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките и лихвите - какво ще се случи?

mail15:40 | 03.11.2011прегледи 1594 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Капиталовата адекватност на българските банки е 12% - по-висока от минималната изискуема в ЕС (8%). Въпреки това предпазливостта на фона на гръцката буря е повече от необходима. Банките в България са стабилни, но ....какво показват последните данни на БНБ.
Печалби и загуби
Според данни на БНБ от 31 банкови институции девет банки са реализирали загуба през деветте месеца на 2011 година. Това са: Алфа банк - загуба - 30.443 млн. лв.
Емпорики банки /6 млн. лв./, Българо – американска кредитна банка /16.5 млн. лв./,
Инвестбанк - /6.844 млн. лв./, НЛБ Банка София /3.7 млн. лв./, Тексим банк /1.4 млн. лв./, Ишбанк, Регионална инвестиционна банка и Те Дже Зираат.
Общата печалба на банките за първите девет месеца е 545 млн. лв. С по-големи печалби са: Уникредит Булбанк /159 млн. лв./, Банка ДСК /61 млн. лв./, Райфайзенбанк /58.4 млн. лв./, Пиреос банк /47 млн. лв./ Корпоративна търговска банка /45 млн. лв./, Сосиете Женерал /38.64 млн. лв./, ПИБ /29.5 млн. лв./, ОББ /25 млн. лв./, ЦКБ /около 10 млн. лв/.
Обезценените активи общо са на стойност 952 млн.лв. С най-големи стойности тук са Уникредит Булбанк - 125 млн. лв., ОББ- 143 млн. лв. , Банка ДСК – над 250 млн. лв., при балансова стойност от 8.4 млрд. лв.
Какво се случва с чуждите банки тук?
Според данни на Банката за международни разплащания, публикувани в края на месец октомври, за първите шест месеца на 2011 г. активите на чуждестранните банки в България са намалели с $1.032 млрд., като общият размер на чуждестранните банкови активи възлизат на $ 21.769 млрд. Задълженията им за същия период в България са нараснали с $1.612 млрд. до $10.664 млрд. / 25%/.
Активите им в реалната икономика бележат спад - с $524 млн. Общият размер на активите на чуждите банки извън банковия сектор в България са $10.4 млрд.
$39 млрд. са експозициите на чуждите банки в България: $6 млрд. на австрийски банки, $1.5 млрд. на белгийски, $4.367 млрд. на френски, $1.621 млрд. на германски и $8.75 млрд. на италиански.
$15.176 мрлд. са експозициите на гръцки банки - 36% от експозициите у нас. Няма обезпокоителни признаци при тях засега в България.
Съдбата на лихвите
Въпреки липсата на резки движения в българската банкова система мнозина експерти се опасяват, че банките ще вдигнат лихвите по кредити поради общата несигурност в Европа и неясното бъдеще на Гърция и еврото. Затова предупреди вече новият президент Плевнелиев. 26 млрд. евро са кредитите на българите, лихвите по които може да костват много на семейства и фирми. "Трябва ни стабилност, защото с първия сигнал на нестабилност моментално вдигат лихвите на международните пазари. Може да стане така, че и Европа да потъне не за следващите 1-2 години, а за следващото десетилетие", предупреди той в интервю за btv. Финансистът Емил Хърсев прогнозира, че повишение на лихвите по кредитите ще има в диапазона на 0,5 -1%. Хора от банковите среди смятат, че няма сериозни основания до края на годината да се стигне до увеличение на лихвите по кредити и депозити поради свръх ликвидност и свърх капитализация на банките.
В края на септември и началото на октомври нивата на лихвите по кредитите се връщат на нивата преди кризата, според експерти на финансовия портал „Моите пари”. Спрямо 2008 нивата за 3- 4 % по- ниски, днес има оферти за ипотечни кредити, които са с фиксирана лихва за период от 5-7 години.
В групата на най-големите банки няма особено резки движения на лихвите. Уникредит в момента лансира ипотечен кредит в евро при фиксирана лихва за първите пет години от 7.39% в евро. Срочен депозит с лихва 5.25% за 12 месеца, 6 месеца 4.75%, а за тримесечен – 4.30%. ОББ - шестмесечен депозит "Премия", при който лихвата в левове достига до 9% годишно, като средната лихва е 6,33% за целия период. За евро лихвата е 7% със средна стойност от 5,33% за целия период. Пощенска банка предлага 6- и 12-месечни депозити с лихви съответно 6,25% и 6,5% в левове и 5,4% и 5,75% за евро.
Според данни на БНБ лихвите по новите кредити за бизнеса продължават да намаляват през септември, а тези по кредитите в евро и лева да се изравняват. Най-голямо намаление на лихвите има при кредити на стойност над 1 млн. евро. За един месец лихвите по тези заеми са намалели с 2 процентни пункта до 8% годишна лихва. Понижение от 0.66 процентни пункта има и при кредитите на стойност над 1 млн. евро, отпускани в български лева. Лихвите по тези кредити достигнаха 8.05%. При кредитирането до 1 млн. евро в европейска валута лихвата вече е 7.87%, което е с 0.89 процентни пункта по-малко от август. Единствено увеличение от 0.11 процентни пункта има при кредитите до 1 млн. евро в лева.
Факторите, които влияят на лихвите
В момента както е известно в цяла Европа парите стават все по-скъпи, поради сериозната дългова криза на еврозоната. Предстои и рекапитализация на европейските банки, поне такова е намерението на ЕК и ЕЦБ.
В България три фактора влияят върху нивата на лихвите по депозити / в някаква степен и върху кредитите/ - високата ликвидност на банките, очертаващото се слабо кредитиране, високите нива на спестяване на домакинствата. Към това може да се прибави и нивото на лошите кредити, което се увеличава всеки месец, но ръстът на увеличението се забавя. В средата на годината БНБ прогнозира, че не се очаква промяна на лихвените нива по депозитите. Ако обаче ситуацията в еврозоната и в Гърция се влоши повече от драматично и цената на капитала скочи още на европейските пазари, откъдето българските банки черпят средства в евро, банките вероятно ще търсят пътища за реакция.

 

 

 


Тагове: банки, лихви
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg