EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките готови да върнат драхмата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките готови да върнат драхмата

mail14:50 | 11.05.2012прегледи 422 коментарикоментари 0


Банките вече са готови да започнат работа с гръцката национална валута, съобщава „Ройтерс”. Според агенцията, процесът за връщане на драхмата е бил планиран още през 2009г., когато избухна европейската дългова криза в Гърция. Въпреки че страната прие единната валута през 2001г., някои банки никога не са изтривали драхмата от системите си, съобщава още агенцията.
По този начин институциите имат готовност за прехода към гръцката валута, ако дълговите проблеми принудят Атина да се върне към драхмата. Банките имат доста голям опит в пренастройването на системите си към нови валути още от разпадането на Съветския съюз, което доведе до създаване на валути като естонската крона и казахстанското тенге, а впоследствие и създаването на европо. Американски експерт посочва, че на този етап плановете са все още задкулисни. "Много компании, най-вече в Европа, но също и в САЩ отдавна се готвят за това. Идеята за излизане на Гърция от ерозоната не е нова идея", допълва той.
В същото време, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ако Гърция не изпълни ангажиментите си към останалите членки на еврозоната, ще бъде принудена да се оттегли. Това съобщава днешния брой на гръцкия в. „Етнос”, цитирайки интервю на Барозу за италианска телевизия.
Барозу каза, че след като един член на една организация не зачита договорените правила, тогава е по-добре да излезе от тази организация. „Дълбоко уважавам гръцката демокрация и разбира се гръцкия парламент, но изпитвам уважение също и към другите 16 парламента, одобрили програмата за Гърция”, посочи Барозу. Той подчерта, че договореностите трябва да се спазват. Ако те не се спазват, това означава, че няма предпоставки, за да продължим с една страна, която не зачита договореностите.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg