EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките възмутени от идеята за „наказателен” данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките възмутени от идеята за „наказателен” данък

mail13:12 | 22.04.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


Банковият сектор силно разкритикува предложението на Международния валутен фонд за въвеждане на допълнителни данъци в индустрията, съобщава Financial Times. Мотивите на банките са, че подобни мерки ще засегнат предимно печалбите им, но няма да намалят риска от фалит.
МВФ предложи преди дни тройно облагане на финансите компании, което включва плосък данък за пасивите по техния баланс и налози върху печалбата и заплатите, припомня изданието.
Банкери атакуваха идеите на МВФ, които по думите на анализаторите, ако бъдат приети, могат да намалят с около една пета на печалбата преди облагане с данъци. Според банкови експерти подобни мерки са по- скоро наказание на индустрията, а не подобряване.
По изчисленията на фонда, ако бъдат въведени данъците, всяка страна ще успее да увеличи бюджетните си приходи с между 2 и 4 % в дългосрочен план.
Банкови експерти изразяват мнение, че от подобни данъци потърпевши ще бъдат и потребителите и бизнеса, тъй като от банките ще се очаква да заделят допълнителни средства за регулация.
Предложението на МВФ е с допълнителни данъци да бъдат обложени и други институции като застрахователните компании, хедж фондовете и други финансови учреждения, независимо от това, че те са имали значително по- малко влияние върху развитието на финансовата криза. Експертите са на мнение, че ако бъде въведен специален данък само за банките, то част от банковите услуги ще бъдат пренасочени към хедж фондовете и застрахователните компании, за да бъдат отчетени по- ниски разходи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165