EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките в Източна Европа остават в рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките в Източна Европа остават в рецесия

mail10:39 | 14.01.2010прегледи 656 коментарикоментари 0


Банките в Източна Европа все още не са вън от опасност и прогнозите за развитието на икономиката и различните индустриални сектори са тревожни, като е много вероятно да останат в рецесия и през тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки Capital Economics.
„Финансирането остава слабо” в Унгария, Румъния, България и балтийските страни Литва, Латвия и Естония, коментира Нийл Шиъринг, старши икономист по развиващите се пазари в  Capital Economics, в доклад.
 „Много вероятно е кредитните условия да останат изключително строги.”
Икономиките на шестте страни ще продължат да потъват за втора поредна година през 2010 г. заради ограничаването на търсенето на кредити като потребителски заеми и ипотеки, отбелязва Шиъринг. Забавянето на кредитната експанзия отразява по- скоро задлъжнялостта на домакинствата и компаниите, отколкото разумните стандарти за кредитиране, отбелязва той.
Банките от Източна Европа и техните компании - майки в Австрия, Италия, Германия и Швеция съобщават за ръст на лошите заеми след като валутите на някои държави от региона отслабнаха през миналата година, което увеличава и разходите по обслужване на валутните кредити. Наложи се Международният валутен фонд да спасява Унгария, Румъния, Латвия и Украйна след като те не успяха да финансират външния си дълг.
„Друго значително влошаване в глобалната финансова среда, може да предизвика нова вълна от банкови проблеми,” информира Шиъринг.
Латвия, Естония, Румъния и България имат най- висок дял от необслужени кредити в региона - съответно 14.5 %, 12 %, 11.2 %t и 10.1 % от общия брой на отпуснатите заеми, отбелязват от Capital.
Процентът на лошите заеми в Унгария е 9.5 % от общия брой на заемите, докато за Литва е 8.2 %, сочат данните на Шиъринг.
Заемите в чуждестранна валута възлизат на 91 % от общия брой на заемите в Латвия, 87.1 % в Естония и 71.8 % в Литва, отчитат от Capital Economics. В Унгария, Румъния и България тези заеми са две трети от всички отпуснати кредити.
Полските, чешките, словашките и турските банки се намират в „прилична форма”, коментира експертът, цитиран от Bloomberg. Заемите в чуждестранна валута са по- малка част от общия брой на отпуснатите кредити, финансирането е стабилно, а достъпът до кредити за домакинствата и бизнеса са по- добри в сравнение с други държави от региона.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg