EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките в ЕС са действали неразумно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките в ЕС са действали неразумно

mail18:26 | 07.07.2009прегледи 620 коментарикоментари 0


eu_2Предстои изработване и приемане на промени в закон за банковата система в ЕС, чиято основна цел е да се завишат изискванията за капиталовата адекватност на финансовите компании, съобщи FT. Промените се очакват през октомври.
Законопроектът вероятно ще бъде подкрепен от финансовите министри на страните членки още днес. Това показва, че има воля за корекция на правилата, регулиращи дейността на банките.
Според мнозина пропуските в сегашната законодателна рамка са позволили на банките да действат неразумно. По този начин те са увеличили върховете и задълбочили спадовете на бизнес цикъла, което е болезнен процес за икономиката.
Законопроектът препоръчва промени в счетоводната отчетност, както и други мерки, които ще направят капиталовите буфери на банките по-устойчиви в периоди на криза.
Икономическият и финансовият министър на Германия са на мнение, че банките в еврозоната продължават да не изпълняват своите функции, въпреки че Европейската централна банка им отпусна рекордната сума от 442 млрд. евро на 24 юни.
Те настояват да се предприемат мерки, които да принудят банките да отпускат повече заеми, вместо да покриват със средствата пропуските в своите счетоводни отчети. Друга важна идея, която финансовите министри ще обсъдят, е ограничаването на влиянието на капиталовите изисквания при понижаване на кредитния рейтинг.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg