EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банки стават работодатели на строители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки стават работодатели на строители

mail12:42 | 02.03.2010прегледи 1237 коментарикоментари 0


Строителите на жилища - най-тежко засегнати от всички в сферата на недвижимите имоти - започват работа директно с банки или кредитори, става ясно от публикация на The Wall Street Journal. Това малко използвано в миналото споразумение ще помогне за подобряване на състоянието на пострадалите местни икономики, отбелязва изданието.
Строителите традиционно кандидатстват за заеми от банките, за да строят жилищни сгради. В последно време, обаче, кредитирането рязко се сви. В резултат, много строители се борят за оцеляване и оставане в индустрията.
Ранди Скейфър, който строи жилищни сгради от 1981 г., за първи път работи за банка. През септември той е нает от строителния кредитор Housing Capital Co., за да помогне при довършването на част от 170 жилища в Лас Вегас. Скейфър се съгласява, тъй като вместо печалбата след построяването на три или четири жилища, му е предложена фиксирана сума и евентуални бонуси при постигане на целите. Това му позволява да задържи на работа и наетите от него други осем души.
„Това не беше любимият ми избор, но ми помогна да задържа бизнеса си,” коментира пред изданието Скейфър. През 2007 г. той се разделя със 17 свои служители след като пазарът на недвижими имоти в Лас Вегас започва да потъва.
Строители от Калифорния и Флорида също сключват договори с кредитори, притежаващи незавършени постройки. Тенденцията набира популярност сред все повече американски щати и дава възможност за запазване на връзките между строители и кредитори в така трудните времена и за двете страни. Има случаи дори, когато строителите работят за същите институции, които преди това са им отказали кредити. Схемата става все по-привлекателна за финансови институции с имоти, докато банките наемат строители за определена сума, смятат експерти.
Схемата не е била толкова популярна по време на кризата, когато строителите по-често са предприемали стъпки по намаляване на разходите, редуцирайки броя на строящите се от тях сгради и съкращаване на персонал, коментират експерти. Преди строителите са разчитали на кредит, който винаги е бил отпускан. Сега това не е така, подчертават специалистите в областта. И именно тук е голямата разлика.
Новите отношения са от полза и за банките. Заради фалити на строители и кредитори много от жилищата са продавани на безценица или са оставяни недовършени, отбелязва още The Wall Street Journal. Експерти дори са на мнение, че има добър потенциал за печалба при малък риск от провал. При новото договаряне с кредиторите става възможно и повече строители да запазят работата си.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046