EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банки се обединиха в Асоциация за потребителски кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки се обединиха в Асоциация за потребителски кредит

mail11:51 | 29.03.2010прегледи 1699 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Четири компании, лидери в потребителското финасиране в България, учредиха днес Бълграска асоциация за потребителски кредит. В новосъздадената организация членуват TBI Credit, UniCredit Consumer Financing, БНП Париба Лични финанси и Кредибул АД.
Общата клиентска база на компаниите в асоциацията е над 2 млн. души. Представителите на компаниите-учредители си поставят за цел да подкрепят и развиват най-добрите практики в сферата на потребитеслкото кредитиране.  Те са мотивирани да елиминират отклоненията на пазара, свързани с непрозрачността, и скритата информация в договорите за кредитиране.
Асоциацията е отворена за приемане на нови членове при спазване на определени критерии. Задължително се предоставят заверени от одитор финансови отчети за последните две години, изготвени по Международните стандарти за финансови отчети, както и документ за внесена встъпителна вноска и баланс, от който да е видно, че стойността на активите е не по-малка от 50 000 000 BGN.
„Ако погледнем другите държави ще установим, че България е една от малкото страни, където няма асоциация за потребителски кредит”, заяви Ив Аруе, член на УС на организацията. „Преди да създадем асоциацията се консултирахме с БНБ, която е изключително доволна, че се създава подобна организация. Особено важна е и скорошната промяна в законодателството, която ни даде възможност за достъп до кредитния регистър на БНБ, който е и основно средство за борба срещу забавените плащания на българските домакинства”, допълни той.
Според банковите лидери българинът вече е станал изключително рационален и отговорен при тегленето на потребителски кредит. „Нуждите от потребителско кредитиране не са намалели право пропорционално с дълбочината на кризата. Но хората вече преценяват рисковете, потребителите вече не търсят заеми въобще. Все по-често вече се взимат кредити от търговски обекти, за закупуване на уреди, например. Потребителите вече купуват неща, които са им действително необходими”, заяви Валентин Гълъбов, председател на УС на асоциацията.      


Тагове: банки, кредити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg