EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банки опростиха 13 млрд. евро дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки опростиха 13 млрд. евро дългове

mail17:46 | 20.08.2010прегледи 1143 коментарикоментари 0


Италианските банки опростиха една трета или общо 13 милиарда евро дългове на средни и малки предприятия (СМП) заради икономическата криза през 2008-2009 година, съобщи в. "Соле вентикуатро оре", цитиран от Франс прес.
Икономическият всекидневник се позовава на проучване сред миланските търговски банки, в което е взета предвид представителна извадка от италиански СМП, определяни като "отлични".
Според проучването кризата е принудила средните и малки предприятия, които са "стълб" на италианската промишленост, да преструктурират дългове за 42 милиарда евро, 35 процента от които са били опростени.
От година и половина, тоест от началото на рецесията, 65 от основните италиански предприятия са се изправили пред проблема със свърхзадлъжняването, посочва изданието. Вестникът отбелязва, че дори солидни компании в добро финансово състояние са се озовали изведнъж с дългове, които от поносими са се превърнали в непоносими.
Банките бяха принудени да се откажат от значителен дял от кредитите, тъй като алтернативата щеше да бъде фалит на много от компаниите, добавя публикацията.
Всекидневникът цитира предприятия, изкупени от инвестиционни фондове, сред които строителната фирма за луксозни кораби Feretti, задлъжняла с 1,1 милиарда евро, както и производителя на малка домакинска техника Saeco, която за да бъде спасена била продадена на холандската компания Philips.
В някои случаи банките кредиторки са загубили всичко,  отбелязва "Соле вентикуатро оре", като дава за пример обявилите фалит текстилни и модни предприятия It Holding и Mariella Burani. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg