EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Банки: ББР, ОББ, Сибанк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки: ББР, ОББ, Сибанк

mail15:34 | 23.06.2017прегледи 1991 коментарикоментари 0


Българска банка за развитие (ББР) ще рефинансира микрокредити, отпуснати от търговските банки и други нефинансови институции. Инициативата е в рамките на програма „Прогрес“ на Европейския инвестиционен фонд и цели да облекчи условията по заемите и финансовия лизинг, отпуснати на микропредприятия в последните 2 години. Компаниите, които ще бъдат рефинансирани, трябва да са с до 10 души персонал и активи или оборот до 2 млн. евро., а заемите не бива да превишават сумата от 25 хил. евро.

По програмата ББР ще рефинансира готови портфейли от сключени след 24.07.2015 г. микро сделки Допустими като крайни бенефициенти са клиенти на търговските банки и други финансови институции –  самонаети лица, лица, загубили работа, както и предприемачи, желаещи да стартират бизнес.

ББР ще предостави ресурса на финансовите институции при фиксиран лихвен процент от 1,8% годишно. Изискваните обезпечения са залог на вземанията по рефинансираните портфейли, съгласие за директен дебит и/или друго, по преценка на ББР. Крайният срок за погасяване на заемите по програма „Прогрес“ е 29.09.2019 г., като банката ще предостави възможност и за последващо удължаване.

Заявки за интерес могат да бъдат подавани до 30 юни 2017 г. на e-mail: externalprogrammes@bdbank.bg или на пощенски адрес: София 1000, ул. „Дякон Игнатий“ №1, за участие в програма „Прогрес“. Повече информация може да бъде предоставена на тел.: 02/93 06 391, управление „Външни програми“.


Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – Фич Рейтингс и Стандард енд Пуърс Глобъл – повишиха рейтинга на Обединена българска банка скоро след придобиването на 99.9% от собствеността й от страна на КВС Груп на 13 юни 2017 г.

Фич Рейтингс премахна рейтинга за наблюдение (RWP) върху дългосрочния и краткосрочния рейтинг на ОББ за неизпълнение (IDR) и рейтинга за поддръжка (SR). В същото време Фич повишиха дългосрочния рейтинг IDR на ‘BBB+’, което е с 6 нива по-високо от предходния рейтинг ‘В+’. Това е възможно най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната перспектива на ОББ отразява тази на българските държавни  облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ, IDR, би могъл дори да бъде преразгледан в посока нагоре, ако горната граница за България бъде преразгледан в същата посока.

Стандард енд Пуърс (S&P Global) също значително повишиха дългосрочния рейтинг на ОББ от ‘В+’ на ‘ВВ+‘, което е с четири нива по-високо и се равнява на рейтинга на България. Положителната перспектива показва, че Стандард енд Пуърс Глобъл биха могли да повишат рейтинга й през следващите 12 месеца, ако установят подобрение на бизнес профила на банката и, по-специално, по-фокусирана стратегия за растеж и успешна интеграция на ОББ в банковите операции на КВС в България. 


СИБАНК и ЕИФ подписаха нови 200 млн. лева по програма COSME, финансирана от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), в рамките на плана Юнкер. Така общият портфейл на СИБАНК по програмата става 400 млн. лева.

Настоящият договор е продължение на подписаното през 2015г. гаранционно споразумение по COSME между двете институции. Тогава СИБАНК стана първата банка в България участник по плана Юнкер.

Споразумението ще позволи на СИБАНК да предостави допълнителни 200 млн. лева под формата на кредити и банкови гаранции на българските МСП, при благоприятни условия. Гаранционното покритие по COSME дава възможност за намаляване на изискваното от кредитополучателите обезпечение.

COSME е програмата на ЕС за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (МСП), която се осъществява в периода 2014-2020 г. с основна цел да стимулира предприемачите да развиват бизнеса си. Бюджетът за финансови инструменти по програмата е 1,3 млрд. евро.


На среща-дискусия бяха обсъдени новите възможности, които ще възникнат в сферата на онлайн разплащанията след влизане в сила на директивата на Европейската комисия PSD2. Над 100 участници от водещи банки у нас присъстваха на дискусията, свързана с новата регулация.

Ревизираната директива за платежни услуги, която влиза в сила в Европейския съюз на 13 януари 2018 г., ще улесни навлизането на нови играчи на пазара на банкови услуги, както и на компании, опериращи в сферата на финансовите технологии (FinTech). Регулацията цели либерализиране на модела за предлагане на подобни услуги, като се стимулират иновациите и се направи процесът по-сигурен и лесен за потребителите.

Промените, свързани с регулацията, ще окажат най-голямо влияние върху банките и други доставчици на финансови услуги. От една страна, банките ще трябва да отговорят на новите изисквания за сигурност на данните и да отворят достъпа до тях чрез приложно-програмните си интерфейси, а от друга - да се приспособят към новата конкурентна среда на отворено банкиране и да започнат да предоставят иновативни услуги. Пред останалите компании доставчици на финансови услуги ще се разкрият също така нови хоризонти на бизнес дейност и възможности за  развитие на иновации. 


Тагове: ОББ, рейтинг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg