EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Банкери и икономисти ще помагат на ББР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкери и икономисти ще помагат на ББР

mail14:40 | 08.04.2014прегледи 3499 коментарикоментари 3


Български банкери и финансови експерти учредиха Обществен съвет за развитие на дейността на Българска банка за развитие. Мисията, на създадената организация, е да бъдe гарант на обществения интерес при управлението на публичните средства на единствената държавна банка в страната.
Сред учредителите на обществения съвет са тримата бивши председатели на управителния съвет на банката – Кирил Григоров, Димитър Димитров и Асен Ягодин, бившите членове на Надзорния съвет и заместник-министри Атанас Кацарчев, Илия Лингорски, Христо Михайловски, Нина Радева, Ирена Петрунова, проф. Гарабед Минасян, проф. Димитър Тадаръков, както и бившите изпълнителни директори на ББР Ангел Геков, Илия Караниколов, Венцеслав Петров.
Съветът ще функционира на доброволни начала чрез редовни заседания. Ще бъдат организирани публични дискусии за обсъждане на идеи от различни организации и обществени съвети, които имат отношение към развитието на българския бизнес.
Учредителите на Обществения съвет имат намерение той да се превърне в източник на стратегически идеи за развитие на дейността на Българска банка за развитие, както и да инициира предложения за законодателни промени. Основната цел на организацията е чрез обединяване на усилията на хората, управлявали банката през последните 15 години, финансовата институция да има основна роля в подпомагането, насърчаването и развитието на микро-, малките и средните предприятия.
Сред другите цели на новоучредената организация е да работи за подобряване на условията за достъп и повишаване на ефективността и координацията на и между кредитните, финансовите и гаранционните инструменти за микро- и МСП сектора. Общественият съвет ще разчита и на взаимодействие и диалог с държавните органи, които пряко отговарят за определяне на стратегическите параметри за развитието и дейността на държавната финансова институция.
 


 
Коментари
 
Александров - 09-04-2014 г. 14:44:42

Днес прочетох,че се предвижда създаването на Обществен съвет към Българската банка за развитие. Крайно време беше да се въведе някаква форма на сериозен контрол върху тази търговска банка собственост на правителството и като, че ли по-точно собственост на финансовия министър. Защото на практика е така. Едноличен принципал /разбирай „собственик“/на тази държавна банка е министърът на финансите, Петър Чобанов. Явно той си я е „заплюл“ още докато се явяваше като експерт на БСП в предизборната кампания. Още тогава се е заформил кръгът „Чобанов“.С всички назначени от него изпълнителни директори настоящия финансов министър е бил в приятелски отношения от доста отдавна. Например, Институт за нов икономически напредък – в това НПО участваха Петър Чобанов, Билян Балев /настоящ изпълнителен директор в банката/ и Николай Попов /предложен от Чобанов за шеф на митниците, а сега негов съветник/ и катедрата в НБУ, където Чобанов и Димо Спасов /са колеги-преподаватели/. Димо Спасов е назначен за главен изпълнителен директо

Александров - 09-04-2014 г. 14:50:42

И всичко би изглеждало може би нормално, ако министърът и тримата изпълнителни директори на ББР, не управляваха безконтролно ресурс от близо 2 милиарда лева. Ако нещата, които говореха бяха истина, а по-точно, че банката основно е създадена за кредитиране на малки и средни предприятия. По едно стечение на обстоятелствата мой познат работи в тази банка. Истината е, че никакви малки и средни предприятия не се финансират. Напротив, това ново ръководство на Българската банка за развитие тенденциозно насочва държавния финансов ресурс към крупни корпоративни играчи. Човекът си пази хляба , но ми посочи цифрите от раздадените кредити от новото ръководство. Общо до края на м.февруари 2014 г. от новите чорбаджии на ББР са раздадени близо 118 милиона лева. Отпуснати са 28 кредита, от които има кредити по 7млн. ; 4,5 млн.;5.8 млн.; 4.8 млн.;3.6 млн.;2 млн.;3 млн.;2 млн.; 3 млн.; 17 млн. лв.; 10 млн.; 10 млн.; 8 млн.; 8 млн.; 10 млн. ; 6 млн.; 4 млн; Или с две думи – 17 от кредитите са на стойност 115 млн. лева. В д

Александров - 09-04-2014 г. 14:55:25

В действителност за малки и средни предприятия съгласно изискванията на ЗМСП и вътрешно банковите нормативи са отишли по-малко от 3 млн. лв. Парадоксалното е, че съгласно банковото законодателство сред тези големи раздадени кредити има и свързани фирми. На такава група свързани фирми ББР е отпуснала общо кредити за приблизително 40 млн. лева. Разбира се луд е не този, който яде зелника, а който му го дава. Ето така се раздават държавни пари. Под прикритието на лозунгите, как ББР ще съживи малкият и среден бизнес, как ще се насочи към експортното кредитиране, как едва ли не тази банка ще бъде локомотивът, който ще издърпа българската икономика се обслужват крупни корпоративни интереси. Нямам нищо против едрият бизнес. Но по думите на управляващите банката е създадена за други цели. Никой обаче, не задава тези въпроси на министъра на финансите, на ръководството на банката, на премиера, на управляващата коалиция. Никой не пита, защо първата работа на част от новото ръководство бе да си изтеглят лични кредити

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg