EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкери за състоянието на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкери за състоянието на банките

mail09:15 | 11.05.2023прегледи 1118 коментарикоментари 0


Форумът Banking Today, събра представители на водещи финансови институции и регулаторни органи в България, които дадоха своето експертно мнение по водещи въпроси, свързани с навлизането на еврото в България, банкирането, промяната на бизнес моделите и особеностите на финтех двигателите.

Според Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на единната европейска валута, като за пример той даде периода на пандемията, който по думите му е бил реален стрес тест за сектора.

По негови думи финансовият сектор показва много по-висока степен на гъвкавост и способност да абсорбира шокове, предвид случващото се през последните години – война, криза, пандемия.

Що се отнася до случващото се в САЩ, Илия Лингорски заяви, че се наблюдава волатилност при акциите на предимно малки и средни банки, най-вече регионални. В момента класическите активи и тяхната преоценка в резултат на променящата се лихвена среда е това, което води в някои случаи до загуба на доверие на инвеститорите, сподели още той.

На въпрос дали ще има ново повишение на задължителните банкови резерви тази година, Лингорски каза, че решенията се взимат на базата на внимателен анализ на данните и доказателства от този анализ. БНБ винаги запазва готовността да използва не само този, но и всички инструменти, които са на разположение, за да постига целите си за ценовата стабилност и общата стабилност, коментира той.

„Наблюдава се промяна на бизнес моделите, с които банките се адаптират, за да отговорят на нуждите на клиентите при предлагане на финансовите услуги. Това се случва при нормализиране на лихвената среда“, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка с ресор „Корпоративно банкиране и капиталови пазари”.

„Ще пострада рентабилността, банките ще се насочат към по-безрискови клиенти, ще се забави кредитирането", прогнозира Ягодин. Той обясни, че това се случва при „изчезваща ликвидност“, но при кредитирането има добър буфер, след като има 20 млрд. евро превишение на депозитната база над кредитите.

Главният изпълнителен директор на „Българо-американска кредитна банка” Илиан Георгиев също потвърди, че има нормализиране на лихвената среда.

 „Живяхме в среда, която не беше нормална с отрицателни лихви и наказвахме депозантите", коментира той и посочи, че кризата на банките в САЩ е заради специфичните им бизнес модели и те са изолирани като пример. Георгиев напомни, че в България работим при висока степен на ликвидност – два пъти повече са депозитите над кредитите.

Николай Спасов, изпълнителен директор на tbi bank, също е на мнение, че търговските банки и регулаторите работят в добра синергия, като еволюцията в процеса е да се адаптираме в променящата се среда и да бъдем гръбнак на икономиката.

„Важно е всички да действаме спрямо контекста, да се адаптираме, но промяната е най-сигурното нещо, което ни предстои“, посочи Мария Мангърова, директор продажби и маркетинг в БНП Париба Лични Финанси.

Светослав Миланов, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“, констатира, че в България нещата се случват по-бавно, но смята, че вече се наблюдава забавяне на кредитната активност и „леко охлаждане“. Той посочи, че влияние ще окаже вдигането на минималните задължителни резерви. Банкерът прогнозира, че предизвикателството при създаването на бъдещите банкови продукти е как те ще са свързани с климата и обществото.

Специализираната банкова конференция се организира от Investor.bg, част от Investor Media Group.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg