EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Банкери: въвеждане на еврото е изпитание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкери: въвеждане на еврото е изпитание

mail07:10 | 12.12.2022прегледи 1039 коментарикоментари 0


Въпреки икономическите трудности, банковият сектор е останал стабилен и доверието в банковата система остава много високо. Последните три години само показаха, че в реални влошени икономически и политически ситуации българската банкова система има възможност да отговори и продължава да бъде финансово стабилна", заяви Диана Митева, председател на Управителния съвет на АББ.

По думите ѝ по време на пандемията банките много бързо са успели да направят механизъм за отсрочване на дълговете на бизнеса и физическите лица, което е позволило на банковите клиенти да си поемат въздух в сложната и необичайна за тях ситуация. "Във времена на криза това, от което се нуждаят най-много гражданите и бизнеса, е стабилност, предвидимост и устойчивост и ние банките успяхме да докажем, че сме точно такъв партньор", коментира Митева.

Към сложния геополитически и икономически контекст тя прибави и предизвикателствата, пред които сме изправени на родна почва. "Въвеждането на еврото е много сериозна по мащаб операция, която изисква сериозна подготовка от страна на банките и те работят много активно в тази насока. Също така се стремим да подпомагаме оптимизацията, като активно участваме в съгласувания на регулаторните изменения и планиране на конкретни стъпки и действия, свързани с нашата роля и дейност", каза Митева. Според нея все по-динамичният и ускорен преход обуславят и развитието на банковите продукти и услуги, които в последните години се развиват със скорост, която не сме виждали преди това, а за да могат банките да отговорят на тези реалности, те трябва много бързо да реагират.

"Една от темите, върху които банките имаме все по-голям фокус, е тази за устойчивите финанси и прехода към зелената икономика. В тази връзка голяма част от банките в България активно работят по предлагане на продукти и услуги, подкрепящи зеления преход и устойчивия начин за правене на бизнес", обясни Митева.

По думите ѝ клиентите също свикват все повече с това банката да се намира на екрана на мобилното им устройство. "Бързината и гъвкавостта, подобряване на клиентското изживяване, реакция на нуждите на клиентите, заедно с високото ниво на сигурност на извършване на банкови операции навсякъде и по всяко време са основните приоритети на банките при разработването на дигитални продукти и нови решения за техните клиенти", заключи тя. 

От присъединяването ни към банковия съюз през 2020 г. смятам, че има само позитиви по няколко канала. От една страна, самото признание на БНБ, но по-важното за нас е, че работим по нови и добре позиционирани стандарти, тъй като взехме решение да прилагаме всички насоки, методологии на ЕЦБ. Това ни дава достъп до изключително широка база данни, която се генерира от всички членове на банковия съюз. От друга страна, имаме своя глас в различните структури на единен обзорен механизъм. Въпреки че сме един от двамата най-нови членове на ЕЦБ, не само присъстваме, а реално участваме, така че отчитаме резултатът от нашето участие е изцяло положителен и вярвам, че ще продължи в тази насока. Това бяха думите на Радослав Миленков, подуправител на Българска народна банка, който допълни, че от регулаторна гледна точка няма да се промени абсолютно нищо след присъединяването към еврозоната.

По думите на Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, за третото тримесечие на тази година една трета от европейските държави са отчели спад в икономиките си и до края на годината се очаква други да ги последват. "През изтеклата година българската икономика отчете сериозен ръст, като към настоящия момент се наблюдава забавяне на темпото. Като цяло страната ни се справя много добре, според мен", заяви той, подчертавайки, че новата реалност е "нова и за нас, и за бизнеса, и за инвеститорите, затова не трябва я подценяваме, а да се съобразим с нея, да създадем нови принципи, адекватни на новата икономическа реалност".

Според Атанасов най-голямото предизвикателство несъмнено е въвеждането на еврото – от него зависи бъдещето на нашата икономика и на нашия живот. "Сред другите предизвикателства са финансовите иновации – те могат да свържат капиталовия пазар на по-високо ниво, но трябва да бъдем много внимателни как се въвеждат те. Дигитализацията е на челно място и затова работим активно за изграждане на единна информационна система, а до дни ще имаме мобилно приложение", сподели той.

Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на "Борика" АД, отчете факта, че над 1 млн. клиенти имат отдалечената електронна идентификация у нас и предстои всички институции да се възползват от това.

Людмила Петкова, зам.-министър на финансите, заяви, че българското правителство и Министерство на финансите продължават своите усилия за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. и подписването на меморандума днес е голям успех.

"Дигитализацията и клиентското преживяване са във фокуса на инвестициите на банките в последните години. За това допринесе и пандемията. За нас е изключително важно процесите ни да станат дигитални и по-лесни, защото ако не се дигитализираме, няма как да отговорим на това, което се очаква да бъдем в бъдеще", каза Цветанка Минчева, зам.-председател на Управителния съвет на АББ.

Тя сподели, че една от стратегическите им дългосрочни цели е да работят за привличане на млади хора в сектора, тъй като се забелязва отдръпване от тяхна страна. "Секторът е много интересен – разнообразен, креативен и има много възможности за изява. Работата с университети и училища също може да допринесе в тази насока", коментира тя.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101