EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банка възстановява 10 природни парка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банка възстановява 10 природни парка

mail10:00 | 27.07.2012прегледи 880 коментарикоментари 0


Международната природозащитна организация WWF и Societe Generale Експресбанк започнаха партньорство по най-големия досега проект за възстановяване на редки и застрашени дървесни и растителни видове в 10-те природни парка на България: Витоша, Златни пясъци, Русенски Лом, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Персина (край Белене), Врачански Балкан, Рилски манастир, Сините камъни (край Сливен) и Странджа.

До края на 2013 г. ще се извършат разнообразни дейности като възстановяване на редки и застрашени растителни видове, опазване на карстови извори, проучвателна и научно- изследователска дейност, които ще обхванат над 130 000 кв. метра природни паркове.
„Групата Societe Generale има дългогодишни традиции, свързани с проекти за опазването на околната среда по света. До момента, това е най-мащабният проект в подкрепа на националните паркове на България. Изборът ни бе повлиян от няколко фактора: от една страна, красивата природа на България и острата необходимост от финансирането на специализирани грижи във всеки един парк, а от друга – международният опит и име на нашите партньори от WWF”, сподели Деян Глешчич, Директор «Маркетинг и комуникации» в Societe Generale Експресбанк.
По-конкретно, дейностите по съвместния проект на WWF и Societe Generale Експресбанк обхващат:
- залесяване с клек, върба, ясен, бяла и черна топола, липа, цер, дъб, бук, бряст на обща
площ от над 20 хил. кв. м.
- засаждане на редки и застрашени растителни видове като бяла и жълта водна лилия,
водна детелина, рилски ревен и рилска иглика на площ от 7 хил. кв. м.
- възстановяване на характерни странджански растения като колхидски джел и тис на площ от 3 хил. кв.м.
- опазване на карстови извори в Шуменско плато, които имат голямо значение за гората и впечатляващите скални образувания в природния парк
- отглеждане на млади гори за висококачествена дървесина в Странджа по новаторския
Саарландски метод, използван от немските лесовъди, върху площ от 100 хил. кв.м. , който съчетава опазването на горските местообитания с най-щадящите природата техники за добив на дървесина.
Природните паркове, заедно с националните паркове, резерватите и защитените местности, са част от екологичната мрежа на страната, която общо обхваща едва 5% от територията на България. Природните паркове включват най-често стари гори, в които се срещат редки видове като рис, мечка, вълк, лалугер, скален орел, черен кълвач, сухоземни костенурки и много други.
В проекта WWF работи в тясна връзка с администрациите на 10-те природни парка, които са част от Изпълнителна агенция по горите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg