EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банк России под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банк России под натиск

mail15:15 | 02.04.2013прегледи 640 коментарикоментари 0


Руската централна банка се събира днес на заседание в контекста на силен натиск от страна на правителството, което признава, че не може да изпълни целите си за растежа, предаде Франс прес."Засега напредваме с много по-слаб темп от очакванията за икономически растеж от 3,6% след 3,4% през 2012 година", изтъкна миналата седмица заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач. Той допълни, че при сегашната тенденция растежът няма да достигне 3%.През септември централната банка повиши основната си лихва до 8,5% в опит да противодейства на скока на цените, предизвикан от слабата зърнена реколта.Оттогава обаче икономическата активност силно забави темпа си и управляващите, включително президентът Владимир Путин, изразиха недоволството си от прекалено високите лихви, които според тях спъват растежа.
Промишленото производство през януари отчете за първи път свиване на годишна основа от октомври 2009 година (-0,8%) и тенденцията стана още по-изразена през февруари
(-2,1%).Към тази мрачна ситуация се добавя кипърската криза, чието отражение върху Русия все още не е ясно. Политици и икономисти са на мнение, че тя би трябвало да има много слаб ефект, но според консултантската компания Capital Economics "непреките последици от финансовата криза би трябвало да усилят забавянето".
В този деликатен контекст провеждането на заседание на централната банка две седмици след предишното "предполага спешна ситуация, която може да се възприеме като знак за предстоящо понижение на лихвите още на следващата среща, доста по-рано, отколкото очаквахме досега", изтъкват икономисти от Alpha Bank.
Досега централната банка, известна със своята независимост, твърдо заявяваше, че ще понижи лихвата едва след като инфлацията се забави, проявявайки рядко срещана в Русия твърдост спрямо властта. През февруари инфлацията в страната бе над 7%, припомня БТА.
В средата на март Путин обяви, че номинира една от своите приближени, Елвира Набиулина, за председател на централната банка, което беше изтълкувано като стремеж да засили влиянието си върху институцията. Парламентът трябва да одобри номинацията й утре.

Руските медии писаха, че парламентът подготвя и промяна, така че икономическият растеж да е сред задачите на централната банка. Това беше изтълкувано като посегателство срещу нейната независимост, която й гарантира конституцията.
 снимки:Банк России


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg