EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАН:Земеделието с ръст от 3.5%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН:Земеделието с ръст от 3.5%

mail07:15 | 28.05.2013прегледи 753 коментарикоментари 0


От цялата ни икономика през 2012 г. селското стопанство беше секторът, който се представи най-добре - с 3,5% нарастване на брутната добавена стойност. Това се дължи на добрата реколта през изминалата година, заяви Калоян Ганев от Института за икономически изследвания при БАН.
Икономисти от института представиха годишния си доклад за икономическо развитие на България. В доклада се прави анализ на изминалата 2012 г., посочват се проблемите през 2013 г., както и тенденциите в икономическото развитие за 2014 и 2015 г., обясни проф. Митко Димитров - директор на Института за икономически изследвания при БАН.
През 2012 г. икономическият растеж в България се забави до 0,8% на годишна база, а през 2011 г. икономическият растеж беше 1,8%, каза Калоян Ганев. Той добави, че през цялата 2012 г. е имало спад на износа с 0,4%, като причините за това са вътрешни и са свързани с икономическата политика в страната.
Положителен фактор в развитието на икономиката на България през 2012 г. бяха признаците за възстановяване на вътрешното търсене, като беше регистрирано с 1,8% нарастване на потреблението, а инвестициите се увеличаха с 9,6%, заяви Ганев. Той коментира, че през 2012 г. при разпределението на доходите - "никой не е спечелил от кризата, нито собствениците на производствените мощности, нито работниците". Според Калоян Ганев за изминалата година положителни резултати България е постигнала при усвояването на европейските фондове, както и при поддържането на фискалната дисциплина. Независимо от оценките за работата на бившия финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков трябва да се отчете, че без финансова дисциплина никога не може да се постигнат устойчиви положителни резултати в икономическия растеж, коментира Ганев. По думите му "друг е въпросът, колко силна трябваше да бъде тази фискална дисциплина и това е една от критиките към икономическите политики на правителството на ГЕРБ". Това правителство имаше и недостатъчно амбициозна инвестиционна програма, въпреки широко рекламираните успехи в инфраструктурата, коментира икономистът.
Липсата на реформи в ключови сектори - образование, здравеопазване и в социалната сфера, оказаха и краткосрочен негативен ефект в икономиката на страната, посочи Ганев. През 2012 г. имаше и пре натягане във фискалната сфера изразено в прекомерното ограничаване на бюджетния дефицит, обобщиха икономистите от БАН.

Любомир Димитров от Института за икономически изследвания при БАН представи и данни за пазара на труда у нас през 2012 г. По думите му през изминалата година е имало спад на заетостта, увеличаване на безработицата и повишаване на средната работна заплата. През 2012 г. в частния сектор средната брутна работна заплата се увеличи с 16,6%, а в обществения /държавния/ сектор - с 4,6%, обяви Димитров. Той отбеляза, че над 50% от безработните у нас са с основно и с по-ниско образование.
 

Източник: БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg