EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАН: Лаборатории за зелена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН: Лаборатории за зелена енергия

mail08:04 | 01.07.2021прегледи 830 коментарикоментари 0


В БАН беше представен напредъкът по изграждането на уникална за страната и региона инфраструктура за научно-приложни изследвания в областта на зелената енергия. 

Състоялият се информационен ден е по проект „Център за Компетентност „ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия“, АДБФП № BG05M2OP001-1.002-0014, финансиран от ОП „Наука и образование и интелигентен растеж“, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР.

Ръководителят на Центъра - проф. Славчева, и представител на научния екип - гл. ас. д-р Благой Бурдин представиха бъдещата реализация на модулите за „Индустриални изследвания“ и „Експериментално развитие“. Акцент бяха първите за страната полеви лаборатории за реализиране на демонстрационни проекти в областта на водородните технологии и хибридните енергийни системи като изцяло беземисионен подход за съхранение на възобновяема енергия и чист електротранспорт.

„Tематиката на „Център за Компетентност ХИТМОБИЛ“ за късмет, а и заради дългогодишната предварителна работа от наша страна, е изключително актуална. Проблемът с чистата енергия, с трансформацията на икономиките на страните в Европа и света към нисковъглеродна енергия е тема от глобално значение и намира отражение в редица стратегически документи, приети както на ниво Европейски съюз, така и вече трансформирани тук, на национално ниво“ , коментира проф. Славчева.

Очаква се иновативните лаборатории да предизвикат силен интерес от страна на бизнеса за валидиране на авангардни технологии, което да стимулира иновациите и индустриалното въвеждане на енергийни решения с нулеви емисии и висока добавена стойност.

Реализирането на устойчивото партньорство наука-бизнес чрез ефективно сътрудничество или възлагане на целеви задачи е една от основните цели на проекта. Този аспект в работата на ЦК ХИТМОБИЛ бе детайлно развит в презентацията на д-р Леви от Единния център за иновации на БАН, която представи дейностите по „Комуникации и трансфер на знания”, правилата за достъп до лабораториите на Центъра и услугите, които Центърът ще предлага за обучение и специализация на висококвалифициран технически и инженерен персонал за нуждите на индустрията. 

В края на събитието се проведе сесия, по време на която бяха разисквани въпроси със заинтересовани лица от бизнеса, медии и екипа на ОП НОИР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037