EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАН воюва с пластмасата в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН воюва с пластмасата в Черно море

mail17:15 | 07.09.2021прегледи 610 коментарикоментари 0


Учени от БАН разработват план за опазване на биоразнообразието на Черно море и управление на пластмасовите отпадъци. Фокусът на проекта е върху справянето с екологичните проблеми пред морския басейн, породени от активната човешка намеса и климатичните изменения през последното десетилетие. Ръководител на изследването е гл. ас. д-р Радослава Бекова, учен в Института по океанология (ИО) към БАН, ихтиолог и носител на националната стипендия „За жените в науката“ за България през 2020 г.

Проектът на д-р Бекова е изцяло насочен към основните екологични проблеми, пред които е изправено Черно море, и източниците на негативно въздействие върху него. Според изследвания на екипа на БАН, морският басейн се характеризира с екологична нестабилност поради редица причини.

Основни фактори за това са преулов на риби, загуба на биоразнообразие и местообитания, навлизане на чужди морски видове и най-сериозната заплаха от всички – замърсяване в резултат на човешка дейност.

Д-р Бекова разработва цялостно изследване, в което проследява пътя на пластмасата – от брега до водата, и успешно доказва безкрайното ѝ пътешествие. Пластмасовите отпадъци са неразградими и неразтворими в морето, поради което днес се включват в хранителните вериги и оказват директно негативно въздействие върху морските видове.

Екипът на БАН провежда мониторингова кампания за наблюдение на отпадъците, отложени по морското дъно. Приблизително 80% от отпадъците по време на изследването са изкуствени полимери, или т.нар. пластмаса. От нейното начало д-р Бекова е включена в екип от водещи учени в областта, които работят върху изграждането на план за ефективно управление на черноморските ресурси. Днес учените на Академията от Института по океанология разработват концепция за опазването на морските видове.

„Научната ми дейност е фокусирана върху изследване степента на замърсяване на Черно море с морски отпадъци, но от няколко години насам работя активно и върху решаването на проблема. Като учени в БАН, аз и екипът, от който съм част, не само анализираме, но и правим всичко възможно за справяне с казуса. Имам късмета да работя с невероятни професионалисти в научната област, каквито са колегите ми в Академията. Изследователската дейност изисква не само отдаденост, но и подходящи условия. БАН ни предоставя всичко необходимо – от поле за изследвания до модерни лаборатории и прекрасен научен екип“, коментира гл. ас. д-р Радослава Бекова.

Д-р Радослава Бекова е една от многото успешни учени в Академията. Завършва докторската си степен в БАН като хидробиолог и ихтиолог и до днес е отдадена на мисията си за опазване на морската околна среда. През 2017 г. печели наградата на Съюзa на учените в България за научни постижения в областта на дисертациите. През 2019 г. става носител на наградата „Професор Марин Дринов” за млади учени на Общото събрание на БАН в направление „Климатични промени, рискове и природни ресурси“. Д-р Бекова е носител на националната стипендия „За жените в науката“ на L’OREAL и ЮНЕСКО. Програмата отличава някои от най-изявените жени учени и техните проекти, като през 2020 г. един от тях е именно този за изследване степента на замърсяване на Черно море с отпадъците, отложени по морското дъно. Д-р Бекова споделя, че „тази награда е една от най-високите оценки, която една дама, занимаваща се с наука може да получи“.

През последните няколко години БАН насочва вниманието си върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Сред останалите изследвания на млади учени е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания, който се ръководи от д-р Мария Шрьодер. Друг обещаващ проект на БАН е разработването на надеждна алтернатива за устойчиво използване на енергия, зад който стои д-р Елица Петкучева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg