EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балцерович: Нужна е отговорна фискална политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балцерович: Нужна е отговорна фискална политика

mail18:42 | 03.07.2009прегледи 799 коментарикоментари 0


Полският икономист Лешек Балцерович каза в лекцията си "Корените на финансовата криза и поуките от нея" , че е важно страните да имат отворена икономика, да видят уязвимостта, която са имали преди кризата, както и че трябва да има отговорност на
следваната от тях фискална политика.
Лекцията беше организирана от посолството на Полша у нас и от Дипломатическия институт към МВнР.
Балцерович посочи, че финансовата криза се превърна в глобална, защото избухна в най-голямата икономика в света - американската. Според него не е правилно твърдението, че американската криза е израз на криза в пазарната икономика. Той
допълни, че пазарната икономика съдържа някои слабости, винаги действа в рамка, която се създава от обществените власти.
Рамката, в която функционира финансовият сектор, се състои от валутната политика, от финансови регламенти и от натиск от обществото, посочи Балцерович и допълни, че част от тази рамка по някакъв начин е била нарушена, което е довело до кризата.
Лешек Балцерович отбеляза, че в Източна Европа банковият сектор е доста изостанал и не е инвестирал в американски ценни книжа, но проблемът тук е големият ръст на жилищните кредити.
Балцерович посочи, че политиките за изход от кризата трябва да са различни и дългосрочни, защото страните са различни, икономиките им и фискалните им политики - също са различни.
Според него политиката трябва да бъде насочена към увеличаване на растежа, подобряване на условията за иновативна работа и по-добри производства, към съкращаване на публичните разходи, трябва да има правилна фискална политика, да се обърне внимание на частния сектор, правосъдната система да бъде действаща.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037