EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балтийската индустрия изправена пред големи енергийни разходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балтийската индустрия изправена пред големи енергийни разходи

mail14:17 | 22.12.2009прегледи 437 коментарикоментари 0


Повишаването на цените на енергетика  и отопление в Естония, Латвия и Литва ще доведе до намаляване на броя на високо енергоемките предприятия, водени от тези в химическата и металодобивната индустрии, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от Swedbank AB.
Прогнозата на Swedbank, представена в разпространен преди дни доклад, е че в резултат от затварянето на литовската атомната електроцентрала „Игналина” и на редица петролни шисти в Естония, комбинирано с нарасналото търсене, цените на енергетиката в страната през следващите няколко години ще се  повиши значително.
Трите бивши съветски републики, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., са свързани с останалата част на ЕС чрез 350 - мегаватов подводен кабел, преминаващ между Естония и Финландия. Това, от друга страна, очертава необходимостта от изграждането на нови енергийни връзки в опит да бъде намалена несигурността и заплахите около енергийните доставки, се казва още в доклада на Swedbank AB.
Предполага се, че от следващата година енергийните пазари на Естония и Литва ще бъдат частично отворени. Очакванията са, че скоро към тях да се присъедини и Латвия, което ще добави допълнително напрежение върху ситуацията.
„Очакваме спад в енергоемките индустрии и дори закриване на предприятия, които ще се окажат силно зависими от вноса на електроенергия. Въпреки това някои компании може да успеят да измислят нови технологии и продукти и да оцелеят”, коментират от Swedbank. ‘Най - големи промени очакваме в химическата и металообработващата индустрии”.
Балтийските държави са сред едни от най- ниско ефективните в енергийно отношение в ЕС, след като цените са относително ниски и при условие, че все още законодателната рамка не е достатъчно ефективна дори и след края на съветската икономическа ера, коментират от Swedbank.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg