EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Балкански поток" напредва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Балкански поток" напредва

mail18:45 | 07.07.2021прегледи 888 коментарикоментари 0


Завършена е линейната част на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") от Турция до Унгария. Това обяви преди дни генералният директор на компанията "Сърбиягаз" (Serbijagas) Душан Баятович по време на церемонията по свързване на тръбата на границата на Сърбия и Унгария, предаде ТАСС.

"На практика това (съединяването на тръбите на границата) означава, че цялата линейна част от крайбрежието на Турция през териториите на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена. Газовите мощности, които на изхода от Черно море възлизат на 15,75 милиарда кубически метра, могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа", заяви Баятович.

карта: Коммерсант

На свой ред ръководителят на унгарската компания оператор на газопреносни системи ФГСЗ (FGSZ) Ференц Соболч добави: "Това означава, че ние виждаме края на този проект и скоро ще започне снабдяването с газ", цитира го националната сръбска телевизия.

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще започне да внася газ през сръбското направление на газопровода до края на годината. По-рано унгарските власти и руската компания "Газпром" (Gazprom) постигнаха предварително споразумение за доставки на газ за 15 години по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Сделката може да влезе в сила на 1 октомври, когато приключва старото споразумение. През юни миналата година Унгария се договори с "Газпром" за доставки от октомври 2020 до октомври 2021 г. на 4,2 милиарда кубически метра газ.

Сръбският президент Александър Вучич даде старт на строителството на газопровода "Балкански поток" в своята страна на 1 януари. Той каза, че цената на газа от новия тръбопровод ще бъде 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано същият обем струваше на Белград 240 долара.

Преминаващият през територията на Сърбия участък представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. "Турски поток", по който руски газ се предвижда да стига до Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност - 13,9 милиарда кубически метра годишно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg