EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Балкански коридор за тестване на автономни коли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балкански коридор за тестване на автономни коли

mail06:25 | 27.06.2018прегледи 1195 коментарикоментари 0


Инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на свързани и  автоматизирани автомобили до Западна Европа,  бе стартирана по време на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с гръцкия си колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и  сръбския държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписа писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.

Ивайло Московски отбеляза, че основна цел на инициативата е да се подобри пътната безопасност, ефективността на движението и комфорта при шофиране. „С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат правилните решения и да се адаптират към пътната обстановка. В същото време, проектът ще има положителен ефект върху околната среда и ще бъдат стимулирани иновациите“, добави той.

Българският министър заяви, че за България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове. Той добави, че са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали, да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.

Включването на Сърбия в тестовете отговаря и на инициативата за интегриране на Западните Балкани в ценностите на Европа чрез участие на държави от региона в съвместни проекти, заедно с държави членки на Европейския съюз, бе общото мнение на участниците в събитието.

Като следващи стъпки, трите държави трябва да синхронизират законодателството по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпът до информация, необходима за свързаното и автоматизираното шофиране и контакти с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

Подписването на документа бе в рамките на Дигиталната асамблея София, 2018. В своите заключителни думи като домакин на форума, министър Ивайло Московски изказа благодарност на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел за отличното сътрудничество. Той се обърна с думи на признателност и към всички представители на Европейската комисия и българското правителство, които работиха в екип, както за организирането на Цифровата асамблея, така и за напредъка по важни досиета, в рамките на Първото българско председателство. Българската страна получи висока оценка за постигнатото през последните шест месеца, както от комисаря Мария Габриел, така и от представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и министри от балканските страни, които участваха в заключителната сесия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg