EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балканите - млякото под контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балканите - млякото под контрол

mail08:40 | 08.03.2013прегледи 384 коментарикоментари 0


Четири балкански държави опитаха да успокоят обществеността за нивата на токсини в млякото и фуражите, като посочиха, че положението е под контрол и че мерките за хигиена и наблюдение ще бъдат засилени, предаде агенция Ройтерс. Лабораторни тестове показаха по-високи от допустимите нива на афлатоксини, които са потенциално канцерогенни, в мляко в няколко бивши югославски републики след продължителната суша миналата година, която според експерти се е отразила на качеството на фуражите.
Притесненията за качествата на млякото се появиха, докато останалата част на Европа бе обхваната от скандал с преднамерено представяне на конско месо като говеждо в някои предварително приготвени продукти, припомня агенцията. Холандска агенция за безопасност на храните съобщи, че три пратки царевица от Сърбия и Румъния, съдържащи големи количества токсин, са доставени на холандски производители на фуражи от декември насам. Царевицата е била използвана заедно с други съставки за производство на храна за прасета. Говорителка на холандската агенция увери обаче, че няма опасност за човешкото здраве. Миналата седмица германските власти обявиха, че са открили високи нива на афлатоксини във фуражи, произведени от внесена от Сърбия царевица.Сърбия отрече да носи отговорност, а сръбският министър на земеделието Горан Кнежевич заяви днес, че страната не е изнасяла никаква царевица към Германия през последните 14 месеца."Ние се договорихме да засилим наблюдението на фуражите и млякото, да повишим хигиенните условия в складовете и да увеличим комуникацията", заяви сръбският министър на земеделието след среща днес в Белград с колегите си от Хърватия, Македония и Босна.

Кнежевич си навлече критики миналата седмица, когато сръбското правителство, в отговор на страховете, увеличи допустимите нива на афлатоксини в млякото от европейския стандарт от 0,05 микрограма на килограм на 0,5 микрограма. Той каза, че предишната норма ще бъде върната. Нови резултати от лабораторни изследвания на мляко от Сърбия ще бъдат публикувани утре. Управляващата коалиция в Сърбия обвини опозицията, че разпалва страховете в опит да свали правителството. 20 процента от износа на Сърбия е свързан с този сектор, напомня Ройтерс.
 


Тагове: Балкани, мляко
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1067