EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балкани:Словения, Черна гора, Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балкани:Словения, Черна гора, Турция

mail17:40 | 03.01.2023прегледи 685 коментарикоментари 0


Словения завършва 2022 година с висока годишна инфлация от 10,3 процента, съобщава люблянският вестник "Дело". Инфлацията се дължи най-вече на поскъпването на храните и електроенергията, газа и другите горива. За една година стоките в Словения са поскъпнали с 11,5 процента, а услугите със 7,7 процента, сочат данните на Държавния статистически институт. 

На месечна база през декември потребителските цени са били средно с 0,2 процента по-високи от ноември. 

-----------------------

Глобалната верига за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonald's) прекратява дейността си и затваря петте си ресторанта в Босна и Херцеговина, съобщава вестник "Дневни аваз".

Преди месец партньорите на "Макдоналдс" в Босна и Херцеговина останаха без лиценз за експлоатация на обектите на популярната в цял свят верига заведения за бързо хранене. Те планираха да запазят работата до средата на януари догодина, но това не стана.

"Макдоналдс" има три ресторанта в Сараево и два в Мостар.  Сега работещите в тези ресторанти ще останат без работа.

Не бива обаче да изключваме възможността проблемите с лиценза да бъдат решени и бизнесът да продължи, отбелязва сараевският вестник.

По този начин след Беларус и Русия, където "Макдоналдс" затвори дейността си заради агресията срещу Украйна, Босна и Херцеговина също остава без известната верига, отбелязва "Дневни Аваз".

-------------------------

За 11-те месеца на тази година Черна гора и Турция са постигнали стокообмен в размер на 182 милиона долара, предаде черногорската агенция МИНА, като цитира турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган каза, че през първите 11 месеца на 2022 г., в сравнение със същия период на миналата година, е постигнато увеличение от 49 процента.
„Дори и при сегашната ситуация счупихме рекорда, като достигнахме 182 милиона долара търговия“.

По думите му турските инвестиции в Черна гора надхвърлят 67 милиона долара.

3,8 хиляди турски компании оперират в Черна гора, изпълнявайки важни проекти в областта на инфраструктурата, строителството, туризма и в секторите на услугите. „Убеден съм, че нашият икономически сектор ще продължи с успешни инициативи както в Черна гора, така и на Балканите“, каза Ердоган.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158