EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Балкани: Борсовите цени на електроенергията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балкани: Борсовите цени на електроенергията

mail10:35 | 27.12.2018прегледи 908 коментарикоментари 0


Има увеличение на цените на електроенергията не само в България, но и в цяла Европа, особено в Източна Европа. Основната причина за това са по-високите квоти за въглеродни емисии. Това каза председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев по време на  заседание, на което се разглеждаше състоянието на свободния пазар на електроенергия.  Делян Добрев даде за пример, че през миналата година квотите за въглеродни емисии са били в порядъка от 4-5 евро, докато в последните 12 месеца те са поскъпнали с 400-500 процента. В момента се продават над 24 евро, посочи Добрев.  "Тези квоти влизат директно като разход на централите, които използват въглища", уточни Добрев. По думите му дори и тези централи, които ползват природен газ, са потърпевши от по-високите квоти за въглеродни емисии. Според председателя на парламентарната енергийна комисия няма причини за паника, защото по-високата пазарна цена на електроенергия означава, че ще се доплаща по-малко на всички производители с преференциални цени.

Средната годишна цена за 2018 г. на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ е 39,71 евро за мегават час. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Комисията по енергетика в парламента, където се разгледаше състоянието на свободния пазар на електроенергия. Тя цитира данните, които са предоставили БНЕБ на Министерството на енергетиката.

Анализът на БНЕБ показвал, че в сравнение с останалите енергийни борси в Европа цените на българската борса са най-ниски, като цената на борсата в Унгария е 50,68 евро на мегаватчас, в Румъния - 46 евро, в Гърция 60,03 евро.

Теменужка Петкова уточни, че е естествен процес цените на свободния пазар да са по-високи от тези на регулирания. "Тук регулаторът освен чисто пазарните механизми за определяне на цената има и една малко по-различна роля, която е свързана с поносимостта на тази цена, тъй като тя касае бита и малките компании, които са присъединени към мрежи с ниско напрежение", обясни енергийният министър.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов отбеляза, че средната цена на БНЕБ в сегмента "Ден напред" е била 77,67 лв. за периода от 1 януари до 20 декември 2018 г.

Трите дъщерни дружества на БЕХ са предложили 65% от всичките количества на енергийната борса, добави Иванов. Той допълни, че за дългосрочните договори процентът е 70,3 на сто.

Председателят на КЕВР каза, че цените на БНЕБ, в сравнение с цените на борсите в Румъния, Турция, Унгария и Гърция, са трайно по-ниски. "Изключвам определени периоди, които са в рамките на дни, а някой път само на часове", уточни Иванов. По думите му 2018 г. се характеризира с рязко повишаване на цената на емисията, която се търгува на европейската платформа за тази цел. Според него това е причината да нарастват цените на регионалните борси. Това се отразява и на цената на българската борса, смята Иван Иванов.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg