EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балансиран бюджет до края на годината очаква Симеон Дянков

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балансиран бюджет до края на годината очаква Симеон Дянков

mail15:31 | 04.09.2009прегледи 579 коментарикоментари 0


Правителството вече е предприело действия по съкращаване на разходите на отделните министерства, както и мерки за увеличаване на събираемостта на бюджетните приходи. Очаква се те да доведат до постигане на балансиран бюджет в края на 2009 година. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Той заяви това в отговор на питане на бившия финансов министър Пламен Орешарски дали ще се наложи актуализиране на бюджета.
По думите на Дянков, уведомяване на Европейската комисия за отношенията с МВФ е необходимо единствено в случай, че страната има ясно намерение за поемане на нови заеми от фонда. Към днешна дата правителството няма такова намерение, посочи финансовият министър.
На 10 септември се очаква редовна мисия на МВФ в България за разговори по преглед на публичните финанси и анализ на икономическата ситуацията в страната. Поканени са да присъстват и представители на ЕК, съобщи Дянков.
Право и задължение на България, по силата на договора за присъединяване на страната към ЕС, е да въведе еврото като официално платежно средство, отбеляза министърът. Първа стъпка в осъществяването на тази цел е участието на националната валута във валутния механизъм ЕRМ 2.
Не трябва да продължава практиката България да бъде пасивен наблюдател в интеграционните процеси, коментира Симеон Дянков.
Според него са пропуснати  твърде много възможности и сега трябва да се положат огромни усилия за задвижване на процесите при влошена макроикономическа обстановка.
Крайно време е да започнем активна политика за участието на българския лев в ЕRМ 2, а в по-дългосрочен план и за присъединяване на страната към Еврозоната, посочи Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg