EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Баку: София е ключов играч в Южния коридор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Баку: София е ключов играч в Южния коридор

mail13:10 | 25.07.2017прегледи 9777 коментарикоментари 0


Енергетиката остава в основата на сътрудничеството между София и Баку, заяви посланикът на Азербайджан в България Нагриз Гурбанова в интервю за Trend News Agency, цитирано от агенция Фокус.
„Азербайджан разглежда България не само като страна потребител на азербайджански газ, но и като транзитна държава в европейския регион", поясни дипломатическият представител на Азербайджан в София.
Дипломатът също така подчерта, че България напълно подкрепя проекта Южен газов коридор, който предвижда доставката на азербайджански газ за Европа. В тази връзка София гледа на Баку като ключов играч в този проект.
Азербайджан и България подписаха споразумение за доставката на един милиард кубически метра газ годишно, считано от 2020 г., припомня агенцията.
„Освен това, като се има предвид, че производството на газ в Азербайджан ще се увеличи в периода от 2020 г. до 2030 г., правителството на страната и SOCAR смятат България за много важна транзитна страна, и в този контекст има големи шансове за разширяване на сътрудничеството", увери посланикът.
„През 2013 г. двете държави подписаха споразумение за внос на газ от Азербайджан в България, което ще отговори на една трета от нуждите на страната", допълни Гурбанова.
Газ от Каспийския регион ще бъде доставян в България чрез нов газопровод между Азербайджан и Гърция - „Междусистемна газова връзка Гърция – България“ .


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083