EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Баку пренася газ през Турция към Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Баку пренася газ през Турция към Европа

mail19:18 | 21.10.2009прегледи 579 коментарикоментари 0


Анкара е близо до споразумение с Баку за пренос на газ през Турция към Европа, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и допълни, че е  постигнат голям напредък откакто Азербайджан съобщи, че може да проучи алтернативни маршрути, предаде агенция Reuters.
Липсата на споразумение за пренос на газ от Азербайджан през Турция може да причини проблеми със захранването на газопровода Набуко - проект, подкрепян от Европейския съюз, чиято цел е намаляване на зависимостта на Европа от газовите достави от или през Русия.
Йълдъз заявява в интервю за Reuters, че Турция е за седми партньор в проекта Набуко и че френската GDF Suez е добър кандидат. Първоначално Турция се противопоставяше на френско участие, припомня агенцията.
Азербайджан съобщи по-рано този месец, че условията за транзит на газ, които Турция поставя, са неприемливи и че Баку търси алтернативни маршрути.
Според думите на турския министър на енергетиката преговорите между Турция и Азебрайджан вече доста са напреднали и двете страни обсъждали цените.
"Смятаме, че има много неща, които са в полза на споразумение с Азербайджан", заяви Йълдъз.
По-рано този месец анонимен източник съобщи, че на среща с турския си колега Абдуллах Гюл в Париж френският президент Никола Саркози е изразил надежда, че GDF Suez скоро ще може да вземе участие в проекта Набуко.
Сред сегашните акционери в проекта са австрийската компания OMV, унгарската MOL, румънската Транзгаз, Булгаргаз, турската Боташ и германската RWE.
 "Като партньор в проекта смятаме, че значението на GDF Suez нараства все повече. Ще проучим внимателно всяка оферта от страна на тази компания", посочи  Йълдъз.
Министърът допълни, че Турция планира да осъществи плановете си на стойност 3,5 милиарда долара за експлоатация на природен газ в Иран, и че въпросът ще бъде обсъден по време на предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Техеран.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg