EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАКР: Кризата все още задушава България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАКР: Кризата все още задушава България?

mail17:20 | 09.06.2011прегледи 1432 коментарикоментари 0


Излиза ли България от икономическата криза е въпросът, който си задават и експерти, и граждани. Независимо от някои положителни резултати през отделни периоди след началото на кризата, нивата от 2008 година все още не могат да бъдат достигнати, се отбелязва в анализ на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/. Промишленото производство през първото тримесечие на тази година в сравнение с първото тримесечие на 2008 година е с над 13 % по-малко, оборотът в търговията – с близо 15 %, а произведената строителна продукция – с над 40 % по-малко. През същия период – първо тримесечие на 2011 година, производствената дейност е намаляла и в сравнение с предходното тримесечие – четвъртото на 2010 година: промишленото производство – със 7.5 %, строителната продукция с 41 % и оборота в търговията с 18.5 %. Индекси на производството в промишлеността и строителството и на оборота в търговията при база І-во трим. 2008 г.
Намалението на производствената дейност през първото тримесечие на тази година на нефинансовите предприятия от промишлеността, строителството и търговията дава основание да се очаква намаление и на добавената стойност през този период, още повече, че индексите на НСИ са конструирани така, че в максимална степен да отразяват изменението на добавената стойност. икономическото състояние на стоте най-големи предприятия от преработващата промишленост.
По отделни показатели, характеризиращи дейността им, резултатите са относително положителни. През първото тримесечие на тази година произведената продукция е с близо 11 % по-голяма в сравнение със същия период на 2008 година, а приходите от продажби – с над 12 %. Както непрекъснато, обаче, е подчертавано до сега, това увеличение се дължи единствено на увеличения обем на износа, който през последното тримесечие има най-високи стойности през периода от 2008 година до сега. Приходите от продажби на вътрешния пазар, обаче, все още не могат да достигнат нивата от 2008 година, като през първото тримесечие те са с 8.5 % по-малко в сравнение със същия период на 2008 година и с над 17 % по-малко в сравнение с последното тримесечие на 2010 година.
При оценката на потенциала на износа за излизане от кризата трябва да се има предвид, че той се реализира от сравнително ограничен брой предприятия в преработващата промишленост – по-малко от 10 % от всички предприятия, а основните износители са съвсем малко. От съществено значение е и фактът, че в структурата на износа преобладават стокови групи с относително ниска добавена стойност. Това обяснява защо при 17 % увеличение на износа в сравнение с първото тримесечие на 2008 година, произведената добавена стойност е с близо 10 % по-малко. След не малко колебания през 2010 година, през първото тримесечие на тази година е регистрирано сравнително високо увеличение на ефективността на производството, измерена чрез произведената добавена стойност от едно заето лице. В сравнение със същия период на 2008 година нарастването е с над 6 %.
Трябва да се има предвид, обаче, че увеличената производителност почти изцяло се дължи на намалението на броя на заетите лица в предприятията. Намалението на персонала започва през четвъртото тримесечие на 2008 година и продължава до четвъртото тримесечие на 2009 година, след което броя на заетите с малки колебания е сравнително устойчив и от началото на 2010 година те са с 15-17 % по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2008 година. За разлика от разглежданите до сега показатели, данните за средната работна заплата дават основание да се посочи трайна тенденция на увеличение. През целия период от началото на 2008 година до сега тя нараства, като увеличението е най-голямо през четвъртото тримесечие на 2010 година – с близо 30 % в сравнение с първото тримесечие на 2008 година, а през първото тримесечие на тази година – с над 24 %. Както при добавената стойност на един зает, така и при средната работна заплата, увеличението е преди всичко за сметка на намаляването на броя на заетите. Разходите за възнаграждение са относително постоянни. Индекси на наетите лица, средната заплата и разходите за възнаграждения при база първото тримесечие на 2008 г.
По въпроса дали излизаме от кризата или не вероятно ще има още много коментари с различни мнения. Нашето мнение е, че що се отнася до нефинансовите предприятия от промишлеността, строителството и търговията, е все още рано да се мисли, а още по-малко да се говори, че проблемите и трудностите са преодолени, което всъщност се потвърждава и с последните данни на НСИ за БВП и добавената стойност през първото тримесечие на 2011 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045