EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАИ работи по 21 проекта = €244 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАИ работи по 21 проекта = €244 млн.

mail10:03 | 01.06.2016прегледи 1797 коментарикоментари 0


Чуждите инвестиции в България бележат 22.5% ръст през 2015 г. Благодарение на добрия икономически климат успяхме да привлечем нови и интересни инвеститори в България, заяви в интервю за Радио България изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и добави:

Към момента БАИ работи по 21 проекта за сертифициране на обща стойност над 244 милиона евро. На тази база предвиждаме разкриване на 7200 нови работни места. От началото на 2016 до сега са сертифицирани 4 проекта на обща стойност над 32 милиона евро, като се предвижда разкриването на 700 нови работни позиции. Трябва да отчитаме факта, че въпреки несигурната ситуация в глобален мащаб страната ни остава остров на политическа и икономическа стабилност. Освен това България предлага ниска данъчна ставка и разумна цена на човешкия труд и затова привличаме все повече нови инвеститори. Същевременно обръщаме внимание на тези, които вече са се установили в страната, така че по никакъв начин да не ги изпуснем.

Според Стамен Янев голяма част от чуждият капитал се насочва към производствените сектори, които добавят висока стойност в икономиката. Наскоро фирма Теклас, произвеждаща детайли за най-големите световни автомобилни концерни разшири своето производство в Кърджали. На базата на тази инвестиция още 6 по-малки компании стъпиха в България. Същевременно българските малки и средни предприятия имат възможност да станат основни доставчици и подизпълнители на такива големи компании, твърди ръководителят на БАИ.

Друг интересен и перспективен проект с чужд капитал е Плана Хайтс, който се очаква да стартира през следващите месеци, след като израелски инвеститор получи от държавата сертификат за приоритетен проект. Предвижда се изграждането на селище от 3000 къщи в Плана планина, недалеч от столицата София. Прогнозната стойност на инвестицията е между 500 и 600 милиона евро. Интересното при този проект е, че инвеститорът не само дава възможност на хората да закупят готов имот, но и да построят собствен дом след покупка на парцел и финансиране на част от прилежащата инфраструктура.

Според Стамен Янев България става все по-атрактивна за бранша на производство на части за автомобилните гиганти. Отделно растат инвестициите в сферата на информационните и телекомуникационните технологии. Секторът на биотехнологиите също създава възможности за привличане на чужд капитал.

Въпреки силният ръст на инвестициите през последната година чуждестранните компании продължават да се сблъскват с множество проблеми и предизвикателства в страната. Според Стамен Янев голяма част от проблемите, които възникват пред инвеститорите са свързани с получаването на различни разрешителни и достъпът до инфраструктура. През август 2015 правителството формулира 10 проблемни теми, които се явяват пречка пред инвеститорите. Групите, които работиха по отделните проблемни области са формулирали различни мерки, които да подобрят изцяло икономическата среда, да ускорят административните процедури и да се намали бюрокрацията и скоро се очаква кабинетът да приеме така нареченият екшън план в различните области, така че след отстраняването на проблемите България да постигне желаните резултати в сферата на инвестициите. „По отношение на съдебната реформа впечатленията ми от последните разговори с чужди инвеститори са, че дългите процедури по събирането на вземания обезкуражават чуждите фирми, заяви Янев и добави:

Към настоящия момент голяма част от инвеститорите, с цел да ускорят процедури или да предотвратят субективно решение на съда присъстват с дипломатически представител на тяхната държава на съдебните заседания, което аз по никакъв начин не приветствам, защото това не решава проблема със съдебната реформа. Тя трябва да бъде в посока на ускоряване на съдебните процедури и избягване на субективното отношение към чуждите компании, участващи в съдебните процедури.

Наскоро идеята за сливане на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия стана отново актуална. Целта е не само механично да се обединят двете агенции, но и да се потърси възможност подобна нова структура да осъществява връзката между бизнес, наука, образование и институции, каза в заключение Стамен Янев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg