EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бавно възстановяване на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бавно възстановяване на еврозоната

mail15:35 | 06.11.2020прегледи 588 коментарикоментари 0


Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през септември доста по-слабо от очакваното с оглед на намалелите поръчки от останалата част на еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis. Тези данни само подчертават трудностите, пред които е изправена най-голямата европейска икономика по пътя на нейното възстановяване от коронавирусния шок през пролетта, при това още преди въвеждането на новите противоепидемични карантинни мерки в страната и в цяла Европа през есента.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през септември с 0,5% спрямо август, когато скочиха с 4,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-добро повишение с 2 на сто.

Основна причина за по-слабия растеж е намаляването с 6,0% на новите промишлени поръчки от страни членки на еврозоната, докато останалите поръчки от чужбина се увеличиха с 2,7% на месечна база, като общият размер на външните поръчки се сви с 0,8 на сто. Вътрешните производствени поръчки в Германия пък се повишиха с 2,3%.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че икономическото възстановяване в ЕС от кризата, причинена от коронавирусната пандемия, ще се осъществява с по-бавни темпове, отколкото се очакваше преди това.

По време на пресконференция след срещата на финансовите министри от ЕС (ECOFIN) Домбровскис отбеляза, че "пандемията е оказала огромно влияние върху икономиката" и подчерта, че бъдещите мерки и регулации на Европейския съюз трябва да благоприятстват възстановяването.

В края на октомври вицепрезидентът на ЕК изрази подобно мнение пред италианския вестник La Stampa, подчертавайки тогава, че ЕС е готов да одобри допълнителни фискални мерки в подкрепа на икономиките на страните членки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg