EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЯР отчете дейността си за 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЯР отчете дейността си за 2023

mail07:05 | 20.03.2024прегледи 357 коментарикоментари 0


Ръководството на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) отчете дейността си през 2023 година в четири водещи направления - ядрена безопасност, радиационна защита, IRRS мисия (регулаторна проверка - бел. ред.) и връзки с обществеността и публичните комуникации. Отчета представи Цанко Бачийски, председател на АЯР. 

Свършеното в раздел "ядрена безопасност" включва областите "Лицензиране на нов тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", "Нови мощности", "Осми и Девети прегледи на националните доклади на договарящите се страни за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност", "Втора партньорска проверка на ЕК на тема "Пожарна безопасност", "Инициатива за ядрена хармонизация и стандартизация NHSI" и по линия на Национален учебен курс по стандартите за безопасност на МААЕ. 

Във връзка с лицензирането на нов тип ядрено гориво заявлението с искане за издаване на разрешение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за поетапен преход на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" към експлоатация с ядрено гориво тип RWFA, произведено от дружеството "Уестингхаус", постъпва в АЯР на 20 юли 2023 г.

От агенцията започват предварителната подготовка по организацията на процеса по лицензиране месеци по-рано, отчитайки сложността на процеса и очертаващото се закъснение от страна на лицензианта. След получаване на заявлението е изготвена програма за лицензиране на новото гориво с ясно определени отговорности и срокове.

Представени са 49 технически отчета, прегледани от инспекторите на АЯР, като за 18 е поискана допълнителна информация. Проведени са и редица срещи с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за обсъждане на резултатите от техния преглед на част от техническите отчети. 

В резултат на прегледа по 10 технически отчета са формулирани забележки, които трябва да бъдат отстранени от АЕЦ "Козлодуй" до издаването на разрешение за експлоатация на новия тип гориво. Към момента са представени нови редакции на 8 от тях, посочиха в отчета за дейността си от АЯР. Заключението им на този етап е, че към момента няма набелязани проблеми, които могат да компрометират сроковете, заложени в програмата.

Цанко Бачийски изтъкна важната роля на две структури в АЯР за плановото протичане на този процес, а именно на дирекция "Анализи и оценки на безопасността" и Главна дирекция "Ядрена безопасност". 

Разрешението за съхраняване на горивото на "Уестингхаус" в специален склад на АЕЦ "Козлодуй" е издадено на 19 януари 2024 г. от председателя на АЯР. Разрешението за съхранение дава възможност на лицензианта да получи и съхранява горивото до момента на зареждането му в реактора на пети блок. Това разрешение обаче е различно от разрешението за експлоатация, по чиято документация тече в момента преглед. Цанко Бачийски каза, че предстои и издаване на лиценз за транспортиране на новите касетки с гориво. 

Във връзка с изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", въз основа на решението на Народното събрание от януари 2023 година това да бъде по технология на АР1000 на "Уестинхаус", от АЯР отчетоха, че лицензионният процес на 7-ми блок на АЕЦ-а се намира на етап одобряване на площадка, като има издадена заповед на председателя на регулатора за одобряване на избраната площадка.

Следващата стъпка е "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да подаде искане за издаване на разрешение за проектиране. Що се отнася до принципното съгласие за изграждането на 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", следва да се търсят ефективни решения за начало на лицензионната процедура на новата ядрена мощност. 

Възможно решение, което предлагат от АЯР, е процедурата да започне с подаване на заявление за изменение на заповедта за одобряване на площадката на блок 7, придружено със съответните документи, включително пълна преоценка на данните за площадката с отчитане на съвременните изисквания по безопасност.

Третото отчетено направление в частта за ядрената безопасност е по линия на резултатите от осмия и деветия преглед на националните доклади (обединени като процес на преглед заради пандемичната обстановка през 2020 година – бел. авт.) на договарящите се страни за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност, страна по която България е част от 1995 година. 

В заключенията на доклада от прегледа са откроени две области на добро изпълнение от страна на България, а именно Стратегията за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера за периода 2022 – 2032 г. и активното и доброволно домакинстване на партньорски проверки и мисии за преглед на безопасността на ядрените съоръжения в страната.

Отправени са нови препоръки към България и са определени две бъдещи предизвикателства към страната, свързани с изпълнението на първия 3-годишен план по Стратегията за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера от април 2023 г. и по линия на осигуряването на доставките на стоки и услуги, включително и в условията на военен конфликт.

През отчетния период е проведена и втората партньорска проверка на ЕК на тема "Пожарна безопасност", в обхвата на която попадат енергийните блокове в експлоатация, енергийните блокове в процес на извеждане от експлоатация и хранилищата за отработено гориво и радиоактивни отпадъци на площадката на ядрените съоръжения. Националният доклад с резултатите от оценката е публикуван през октомври 2023 година. 

През тази година предстои преглед и обсъждане на Националните доклади и изготвяне на план от мерки за решаване на констатациите от националната самооценка и процеса на партньорската проверка.

По линия на инициативата за ядрена хармонизация и стандартизация на МААЕ, която се състои от две направления - регулаторно и индустриално, от АЯР отчетоха активното си участие още от създаването на инициативата. Регулаторът участва с представител в Работна група 2 на регулаторното направление. Тази група работи по създаването на документ, който да даде насоки при извършване на съвместен предлицензионен преглед на проект на модерен ядрен реактор от страна на няколко ядрени регулаторни органа. Очаква се работата по документа да приключи до края на 2024 г.

От АЯР отчетоха и домакинството си на национален учебен курс относно стандартите за безопасност на МААЕ, който, според информацията на българската агенция е първият, организиран от МААЕ национален учебен курс на тази тема, проведен в страна членка.

В частта "радиационна защита" от АЯР отбелязаха като успех ролята си за прекратената от ЕК наказателна процедура срещу България във връзка с неизпълнение на задълженията по разпоредби от Директива 2013/59/Евратом на Съвета от 5 декември 2005 година за определяне на основни норми на безопасност за защита срещу опасности, произтичащи от излагане на йонизиращо лъчение. 

Посоченото в началото трето направление в отчета на българския ядрен регулатор е IRRS мисията (Integrated Regulatory Review Service – бел. авт.). Този ноември предстои подобно посещение в България, подготовката за която започна от 2021 година. Мисията представлява партньорска проверка за състоянието на нормативната база и дейностите на регулаторния орган, както и оценка на тяхното съответствие с документите и стандартите на МААЕ и добрите международни практики. А целта ѝ е да набележи области, нуждаещи се от подобрение, формулирайки и възможни решения.

По последното направление в отчета за дейността на агенцията – връзки с обществеността и публичните комуникации, от АЯР обръщат внимание на желанието си да направят по-прозрачна дейността на агенцията. Представител на българската агенция участва в постоянна работна група за публични комуникации в ядрени регулатори към Агенцията за ядрена енергия към ОИСР. Целта е да се почерпи чужд опит в комуникационната дейност. 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg