EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

АЦБ запази лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЦБ запази лихвите

mail17:03 | 06.08.2019прегледи 658 коментарикоментари 0


Централната банка на Англия (BoE) запази нивата на лихвите и заяви, че е по-малко уверена от обичайното за перспективите пред икономиката на страната заради Brexit и предложи малко повече вникване в потенциалния сценарий "без сделка".

Коментарите от банката са първите, откакто Борис Джонсън стана премиер с мисията страната му да напусне границите на ЕС на 31-ви октомври със или без търговско споразумение с Европейския съюз.

Ако няма сделка, BoE просто отново отбеляза, че паундът ще падне, инфлацията ще се ускори и растежът ще се забави.

След решението и коментарите на банката, паундът се промени минимално, като се търгува при нива от около 1.2120. По-рано през деня, британската валута се понижи до най-ниското си ниво от началото на 2017-та година, достигайки нива от 1.2084.

„Повишената несигурност относно естеството на оттеглянето от ЕС означава, че икономиката може да следва широк спектър от пътища през следващите години“, заяви BoE. „Подходящият път на паричната политика ще зависи от баланса на ефектите на Brexit върху търсенето, предлагането и обменния курс.“

Комитетът за определяне на проценти на банката гласува единодушно за задържане на основната ставка на 0.75% на годишна база и запазване на покупките на активи непроменени.

„Нашата прогноза предполага закъснение на Brexit и повече парализа на политиката през следващата година, но очевидно съществува риск от по-ранна резолюция на Brexit, която ще изисква политически отговор. Сделката вероятно ще доведе до повишаване на ставките, докато без сделка няма да се намалят лихвите", коментира икономистът Дан Хансън.

Докато Brexit поддържа BoE в режим на изчакване, най-големите централни банки в света се обръщат към далеч по-активна политика. Вчера Фед намали нивото на лихвите за пръв път от 2008-ма година насам, като преди това ЕЦБ заяви, че ще задържи отрицателните лихви по-дълго от очакванията и намекна за нови по-агресивни действия, ако това се налага.

Инвеститорите очакват следващият ход на BoE да бъде по-скоро към съкращение, отколкото към увеличение на лихвите.

Отчитайки по-слабия глобален фон, BоE понижи прогнозата си за икономически растеж през тази година, като вижда по-бавен растеж на износа и слаби инвестиции в бизнеса, продължаващи до 2020 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg