EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЦБ запази британската лихва на ниво от 0,75%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЦБ запази британската лихва на ниво от 0,75%

mail16:35 | 22.03.2019прегледи 1256 коментарикоментари 0


Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен и посочи, че британските икономически перспективи ще зависят "в значителна степен" от естеството и времето за Брекзит.

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%. Централната банка взе решение да остави без промяна и размера на "замразената" програма за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

"Промяната в очакванията за потенциалния характер и времето на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз продължава да води до нестабилност на британските финансови активи и по-специално на валутния курс на лирата стерлинг", се посочва в изявлението на АЦБ. "Несигурността по отношение на Брекзит също така продължава да оказва негативно влияние върху доверието и краткосрочната икономическа активност, особено по отношение на бизнес инвестициите", допълни централната банка.

АЦБ подчерта, че нарастващият инфлационен натиск и здравият пазар на труда означават, че може да се очаква внимателно повишаване на лихвените проценти през следващите две до три години, ако излизането на Великобритания от ЕС върви гладко (ако има Брекзит със сделка). Ако обаче има Брекзит без сделка, лихвените ставки могат да се движат и в двете посоки, тъй като рязка обезценка на паунда може да генерира допълнителен инфлационен натиск към очаквания в този случай доста обширен икономически шок.

Централната банка публикува и резултати от свое проучване сред близо 300 британски компании, според което около 80% от респондентите чувстват, че са "подготвени" за Брекзит без сделка и без преходен период за напускане на ЕС. Аналогични проучване през януари показа, че едва 50% от компаниите са подготвени за този най-негативен сценарий.

Вероятността за неконтролиран Брекзит на 29-и март остава в сила с оглед на притесненията, че ЕС може да отхвърли молбата на британския премиер Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30-ти юни, настоявайки, че подобно забавяне не може да продължи след 23-и май, когато стартират изборите за нов европейски парламент. Говори се, че всяко едно одобрение на отлагането на Брекзит ще бъде при условие, че британският парламент ратифицира договореното от Тереза Мей споразумение с ЕС, което обаче вече беше отхвърлено на два пъти. Това сякаш увеличава вероятността, че Великобритания ще трябва да напусне ЕС още на 29-и март, каквито бяха досегашните планове, при това без сделка, ако в близките дни не успее да договори някакво алтернативно решение.

Британската лира парира част от днешното си поевтиняване, след като АЦБ потвърди, че може да повиши внимателно лихвените проценти през следващите две до три години въпреки несигурността около Брекзит. Паундът отскочи от 8-дневно дъно около 1,3105 долара към 1,3140 нивото, докато еврото отстъпи слабо от днешния триседмичен връх около 0,8688 паунда./БНР


Тагове: АЦБ, лихва
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101