EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Африка фактор на пазара за нефт и газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Африка фактор на пазара за нефт и газ

mail12:00 | 17.06.2010прегледи 1552 коментарикоментари 0


Африканските страни, които имат находища на нефт и газ, все по- често биват спрягани като бъдещи източници на добивната индустрия в световен мащаб, съобщава Financial Times. Африканските находища са по- малко проучени, в сравнение с тези в Близкия Изток; довиваният нефт по правило е с по- добро качество, отколкото този в Латинска Америка, а намеренията на правителствата в Африка са да използват ресурсите си от нефт и газ в геополитическата игра, подобно на Русия. 
Милиарди долари са вложени в развитието на находища на природен газ в Нигерия и Ангола, припомня електронното издание К2Капитал, позовавайки се публикацията на FT. В момента, когато цените на нефта са примерно три пъти по-високи от средните за предишните две десетилетия, правителствата на африканските държави започнаха отчитат интереса от чужбина към тях и все по- често задават въпроса „ Какво ще получим ние?”
Позицията на африканските страни сега действително е по- силна, от когато и да било. В края на предишната година Нигерия изпревари Саудитска Арабия, като стана третата по големина страна, доставчик, на нефт за САЩ. През април Китай внесе повече нефт от Ангола, отколкото от където и да е другаде.
По данни за 2009 г. на африканския континент се падат 9.5 % от световните запаси на петрол; 8.2 % от запасите на газ; 60 % от световните запаси на диаманти; 40 % от световните запаси на злато; държи 15. 7 % от световния износ на петрол.
„Африканските държави имат право да получат справедливи възнаграждения за експлоатацията на природните си ресурси,” написаха преди месец авторите в икономическия обзор на континента от Африканската банка за развитие и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg