EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Африка трябва да търгува със собствените си стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Африка трябва да търгува със собствените си стоки

mail17:45 | 04.07.2023прегледи 602 коментарикоментари 0


Д-р Нкосазана Дламини-Зума, бивш комисар от Комисията на Африканския съюз, призова предприятията в Африка да увеличат вътрешноконтиненталната търговия с готови стоки, предаде ганайската информационна агенция ГНА.

"Трябва да търгуваме със собствените си стоки... за да можем след 50 години [Програма 2063 беше приета през 2013 г.] да празнуваме свободната търговия и да кажем: мога да пътувам от Кейптаун до Кайро и от Джибути до Сенегал", заяви тя. 

Нейният призив бе отправен в момент, в който континентът прилага Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) - най-голямата зона за свободна търговия по брой на държавите членки и водещ проект на Програмата на Африканския съюз за 2063 г. 

Дламини-Зума говори на церемония, организирана от секретариата на AfCFTA в Акра в нейна чест, застъпвайки се за Програмата на АС за 2063 г. и за равенството между половете.

"Търговията не е свързана със суровини; нашите колонизатори правиха това и продължават да искат да купуват суровини от нас. Това е лошо и трябва да спре. Това е нещо, върху което трябва да работим, и то бързо", подчерта Дламини-Зума.

"Деветдесет процента от нашите стоки се транспортират през Средиземно море. Кой контролира тези процеси", попита тя и добави, че "това е нещо, което трябва да се разгледа".

Дламини-Зума обясни, че когато се изнасят суровини, се изнасят работни места от по-високо ниво, което води до износ на приходи в ущърб на хората и развитието на Африка.

"Когато изнасяме суровини, до момента, в който те се превърнат в готова стока, тя вероятно е 10 или повече пъти по-скъпа от суровините и понякога, когато се върнат, повечето от нас не могат да си ги позволят", каза още тя.

Ето защо Дламини-Зума призова бизнеса да положи повече усилия, за да промени тази ситуация, като същевременно насърчи правителствата на континента да създадат благоприятна среда за успеха на AfCFTA.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158