EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Афганистанец застрелян на границата + подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Афганистанец застрелян на границата + подробности

mail06:51 | 16.10.2015прегледи 2484 коментарикоментари 0


Незаконно проникнал в страната е починал край Средец, след рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай. Това каза за Агенция „Фокус” главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. "Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжие. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", обясни Костов. Той посочи, че в района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци. "Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", допълни Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

МВР даде брифинг

На специален брифинг Главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов оповести първоначалните данни, с които разполага за възникналия тази нощ инцидент  в района на Средец, съобщи пресцентърът на МВР. Той обясни, че  след като е забелязана голяма група от хора, граничните полицаи са предприели действия по задържането им. Нелегално преминалите чужди граждани оказали съпротива, което наложило единият от служителите да произведе изстрел във въздуха. При рикошет е пострадал, а в последствие е починал, един от нелегалните имигранти. Точните обстоятелства предстои да бъдат изяснени. Веднага са извършени процесуално-следствени действия. Съотношението на силите е било трима служители на МВР срещу над 50 нарушители, подчерта главният секретар. В района на това местопроизшествие са задържани 54 нарушители, на видима възраст 20-30 години, самоопределят се от афганистански произход и са в добра спортна форма. Мястото, през което са проникнали е силно пресечен терен в гориста местност, охранява се от интегрираната система, която регистрира и нарушението. Охраната на държавната граница се осъществява по строго регламентиран процес. Поводът служителите да са там е точно засеченият пробив. Групата е проникнала незаконно, хората са задържани, приведени са в ГПУ-Средец. Предстои да бъдат отведени в разпределетелния център в Елхово, поясни още главният секретар. „Тези хора, освен нарушители, са извършили престъпление по действащия Наказателен кодекс на страната. Към момента няма задържан български гражданин, но е вероятно сред задържаните нарушители да има запознат с релефа.  Служителят на МВР, който е стрелял при инцидента край Средец, е с дългогодишен опит, допълни още главният секретар.
Главен комисар Костов посочи, че заключенията по конкретния случай ще бъдат направени след независимия одит от страна на прокуратурата и следствието. Той уточни, че засилване на мерките по охрана на границата може да има, но те няма да са в резултат на инцидента, а на цялостна оценка на самия миграционен натиск. „Служителите на границата са подложени на силен миграционен натиск”, подчерта Костов и допълни, че ще бъде направена оценка на рисковете, които носи за националната сигурност на страната проникването на такива хомогенни групи, които действат заедно. „Определено има разлика в профила на нарушителите от летните месеци в района на Странджа, когато имаше доста случаи на засечени нарушители от сирийски произход. Тук не става въпрос за такава група, тепърва ще се установява техният произход в рамките на разследването с участие и агенти от ДАНС. Костов допълни, че в центровете по миграция има задържани 1200 емигранти, като близо 900 са афганци.
"На място бе изпратен дежурен следовател, за случая бе уведомен и главният прокурор Сотир Цацаров", съобщи окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова. Започнато е досъдебното производство, извършен е оглед на местопроизшествието, иззето е огнестрелно оръжие с пълнител. Според първоначалните данни с него е възпроизведен един изстрел. Назначена е и съдебно-медицинска експертиза. Няма информация за самоличността на загиналия, у никого от задържаните не са намерени документи за самоличност. Днес ще бъдат извършени и други процесуални действия, не е изключено и повторен оглед на местопроизшествието”, поясни Чапкънова.

Световните медии за случая

Българският премиер Бойко Борисов напусна провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС, на която се обсъждаха мерките за ограничаване на бежанския поток, заради стрелба на българо-турската граница, съобщава руската редакция на BBC. Инцидентът е настъпил при опит на българските служители да спрат група нелегални мигранти да влязат на територията на страната. Един от тях – афганистанец – е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата. Това е първото подобно произшествие с мигранти в България, която вече затегна мерките срещу контрабандистите и монтира 260-метрово съоръжение за заграждане на границата си с Турция. Повече от две хиляди полицаи, военнослужещи и гранични служители охраняват зоната.

На границата между България и Турция се стигна до драматичен инцидент:служител на българската гранична полиция рани смъртоносно афганистански мигрант, който – по думите на вътрешното министерство в София – е опитал да влезе нелегално на територията на страната, пише германското издание Der Spiegel. Говорител на вътрешното ведомство разясни, че произшествието се е случило в района на югоизточния български град Средец, разположен в Странджа планина. Мъжът от Афганистан е починал на път за болницата, след като е получил огнестрелна рана във врата.
Главният секретар на МВР Георги Костов поясни, че простреляният мъж се е движел с група от около 50 мигранти на възраст между 20 и 30 години, които са били арестувани от българските власти.

От началото на миграционната криза в Европа, това е първият случай при който е застрелян човек, прекосил сухопътната външна граница на държава членка на ЕС.

Афганистански мигрант бе убит от български граничари в четвъртък вечерта, докато се е опитвал да влезе нелегално в България, съобщава канадският вестник La Presse. Драмата, която съвпада с приемането на „съвместен план за действие“ от ЕС и Турция с цел овладяване на мигрантския поток, е първият случай на фатална стрелба от страна на силите за сигурност от началото на бежанската криза в Европа.
Афганистанец, който се е опитвал да премине нелегално от Турция в България, е бил застрелян в четвъртък вечерта. Инцидентът се е случил малко преди ЕС да успее да постигне споразумение с Турция относно овладяването на бежанската криза, коментира френският вестник L’Express.
Мигрантите не са били въоръжени, но са оказали съпротива. Един от граничарите е стрелял предупредително.
Афганистански мигрант, опитал се да пресече незаконно границата на България, беше ранен смъртоносно от български служител. Това е първият известен случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза, съобщава AFP.
Съгласно предоставената информация патрулиращият полицай е произвел изстрел във въздуха и „мигрантът е ранен при рикушет“, твърдят властите в София.
Британският вестник The Independent съобщава, че „бежанец е застрелян от българската полиция при границата с Турция“.
Euronews предава, че мигрант е прострелян от българската полиция и е починал на път към болницата.
Австралийското радио ABC коментира, че инцидентът е първият смъртен случай от началото на бежанската криза в Европа.
 

Реакцията на европейските лидери

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, съобщи БТА.
На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая. Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България, заяви председателят на ЕК.
Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне, поясни Туск. За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация, каза Туск.

Вторият ден на срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел е отменен, заяви пресслужбата на Европейския съвет, цитирана от ТАСС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg