EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

"Атомстройекспорт":6 млрд. евро за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Атомстройекспорт":6 млрд. евро за АЕЦ „Белене”

mail14:35 | 15.09.2009прегледи 849 коментарикоментари 0


Цената на строителството на АЕЦ „Белене” няма да надвиши 6 млрд. евро, заяви вицепрезидентът на компанията „Атомстройекспорт” Генадий Тепкян, предаде БНР. Според него твърденията в българското медийно пространство за цена от 10 млрд. евро са абсурдни. Той допълни, че строителството вече се е забавило с 15 месеца и ако се замрази то за още две години, това би довело до оскъпяване от над 300 млн. евро.
Вицепрезидентът на „Атомстройекспорт” допълни, че все още предстоят преговори и стои открит въпросът за формулата, по която трябва да се определя оскъпяването на оборудването и строежа на централата. Ако българското правителство реши да се откаже от строежа на АЕЦ „Белене”, „Атомстройекспорт” ще предяви иск за неустойки.
В същото време позицията на българския енергиен министър Трайчо Трайков е, че изграждането на АЕЦ „ Белене” ще струва около 10 млрд. евро.
В предаването "Здравей, България” на Нова телевизия той заяви, че базовата цена на договора за строителството на реакторите е 4 млрд. евро. Към него има 2 млрд. евро възможна ескалация на цената в зависимост от статистически индекси за инфлация за различни страни. 1,3 млрд. евро са предвидени като разходи на собственика, които включват разходи по инфраструктурата на мястото, за изграждане на мрежа за присъединяване към електроенергийната система и възнаграждението на архитект-инженера. Към това се прибавят и около 2 млрд.евро за финансиране по време на строителството.
Министър Трайков допълни още, че „докато имаме готова и действаща централа, трябва да сме извадили 9 или 10 млрд евро .” Посочените от него цифри са от финансовия анализ, направен от консултанти по проекта. Той допълни още, че разходите по инфраструктурата не могат да бъдат изключени, защото тя се прави заради самия проект. Ако не се състои проектът, неустойките са около 800 млн. евро.
Според министъра само по себе си да има централа в България е хубаво. Въпросът опира до финансирането, което е свързано с риска дали ще си получим парите обратно. Затова трябва да се прецени каква част от парите иска да даде държавата и каква част от риска да остави на частни инвеститори.
Трайков смята, че за вътрешното потребление не е необходимо да има втора атомна централа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg