EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атина преговаря за четвъртия транш от спасителните заеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атина преговаря за четвъртия транш от спасителните заеми

mail10:30 | 31.01.2011прегледи 332 коментарикоментари 0


Ръководителите на така наречената тройка - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) днес пристигат в Атина, за да съставят доклад във връзка с отпускането на четвъртия транш от 15 млрд.
евро в началото на март в рамките на заемите в размер на 110 млрд., които Гърция получава от ЕС и МВФ за преодоляване на дълговата криза, съобщават гръцките вестници.
По този повод в. "Адезмефтос типос" пише, че тази седмица предстоят решителни консултации в Атина, тъй като заключенията на трите институции са обвързани с четвъртия транш от заемите за Гърция.
От миналата седмица експерти на ЕК, ЕЦБ и МВФ инспектират хода на реформите в различни сектори, като акцентът пада върху промените в данъчното облагане и предприятията с държавно участие, заплатите в държавния сектор, пазара на труда и финансите в здравеопазването.
Вестниците цитират финансовия министър, който уверява, че кабинетът не планира нови увеличения на данъците. Пред австрийски вестник Папаконстантину казал, че кабинетът ще засили борбата с данъчните длъжници. Той изтъква, че за една година
Гърция е намалила с шест пункта бюджетният си дефицит, че повечето структурни промени напредват или че вече са реализирани, и че страната е възстановила доверието на пазарите.
"Папаконстантину обявява икономии със закон", пише в."Та неа". В. "Врадини" допълва, че "тези икономии ще продължат 30 години". Изданието цитира Ройтерс, който през уикенда съобщи, че ЕС обсъжда възможността погасителният срок на заемите за Гърция да бъде удължен от три на 30 години.
В. "Димократия" помества изявления на лидера на опозицията Андонис Самарас, който призовава за промяна на подписания от правителството меморандум с ЕС и МВФ за заемите на стойност 110 млрд. евро.
В. "Нафтемборики" днес отново се спира на възможността Гърция да бъде кредитирана от Европейския фонд за финансова стабилност, за да изкупи обратно своите облигации. Според изданието тази тема щяла да бъде разисквана на сесията на върху на 27-те в петък. Вестникът твърди, че облигации в размер на 98 млрд. евро с лихва от над 5 процента е един от вариантите за изкупуване на гръцкия дълг с помощта на фонда.
Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че се обсъжда възможността за разсрочване на заемите за Гърция, но се противопоставя на публичен дебат за преструктуриране на нейния дълг, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.
Обсъждаме дали трябва да бъде удължен погасителният срок на заемите за Гърция, заявява Шойбле пред германски вестник.
Той смята, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг няма да помогне за овладяване на дълговата криза на страната.
От гръцка страна идва ясен сигнал, че тя може да се справи с обслужването на дълга, казва още германският финансов министър, като във връзка с това цитира подобни оценки за Гърция и на Международния валутен фонд.
Целта е чрез програмата за финансова и бюджетна адаптация Гърция отново да получи достъп до капиталовите пазари.
В това отношение Гърция се намира на добър път, преценява финансовият министър на Германия.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158